Rozhovor se mnou

Rozhovor pro server www.byzmag.cz, autorka článku je  Jana Albrechtová.

Co vás k výživovému poradenství přivedlo?

Vždy mě zajímalo zdraví a obecně zdravý životní styl a výživa k tomu patří. Je to jedna z věcí, kterou může každý z nás zlepšovat svůj zdravotní stav.

Specializujete se na odvykání kouření. Na co se s klientem nejčastěji soustředíte? Co bývá pro vaše klienty největším oříškem?

Při odvykání kouření jsem takový kouč, poradce. Zaměřuji se na klienty, kteří to myslí s odvykáním vážně. Klíčové je potom odhalit, z jakého důvodu a v jakých situacích kouří a dopředu s nimi rozmyslet, co budou dělat místo toho. Snažíme se promyslet všechno předem. V momentě bažení po cigaretě toho moc vymyslet nejde, takže je důležité, aby měl každý jasný plán, co dělat. Dobře připravený plán ‘‘útěku‘‘ před cigaretou je vedle motivace základem úspěchu.

 Kde podle vaše soudu dělají lidé největší chyby při stravování?

To je těžká otázka, každý někde jinde. Každý člověk je jiný, má jiný metabolismus, jiné stravovací hříchy. Stačí se při nakupování podívat různým lidem do nákupních košíků, je to od nedostatku zeleniny, přes množství cukrů, nadbytek živočišných tuků, po nedostatek tekutin.

V České republice je mnoho lidí, kterým je v podstatě jedno, co konzumují, jsou tady ovšem také ti, kterým to jedno není a snaží se ať už zhubnout nebo přibrat. Problémem je, že se jim v jejich úsilí nedaří. Jakých se ti dopouští chyb nejčastěji?

Pokud má někdo problém s hubnutím nebo přibíráním, je dobré si nechat zanalyzovat současný jídelníček od odborníka.

Nejlepší je si alespoň 5 dní zapisovat, co všechno, kdy a kolik toho snědl. Potom jídelníček zanalyzuji, klientovi změřím složení těla a z toho naplánujeme, co je třeba změnit, upravit atd.

Spousta klientů, kteří chtějí hubnout, jí málo. Jejich strava jim dá méně energie, než je minimum jejich těla. I když třeba mají složení stravy správné, tělo je v SOS režimu a nechce žádnou tukovou zásobu pustit pryč, bojí se, že nedostane pořádně najíst.

Hodně výživových poradců, kteří nerozumí metabolickým procesům v těle, dokonce nastaví klientovi nový jídelníček pod jejich minimem. Klientovi tím rozhodí metabolismus a potom se nedaří váhu upravit. Proto je důležitá analýza současného jídelníčku, nestačí jen klienta zvážit a změřit složení těla. Energie, kterou vypočítá váha, není to, kolik má klient ve stravě přijímat. Takže moje rada je, nechat si poradit skutečným odborníkem. Někým, kdo se výživovému poradenství věnuje dlouho a není jen absolventem týdenního kurzu.

Jaký názor máte na detoxikaci a detoxikační přípravky? Potřebuje tělo skutečně tyto přípravky, aby se detoxikovalo? Nezvládne to samo?

Pokud se bavíme o detoxikaci s rozumem, jsem pro. Detoxikaci specializovanými detoxikačními přípravky nevěřím. Detoxikovat se člověk může stravou a správným pitným režimem.

Bez jakých doplňků stravy se člověk neobejde a jaké doplňky naopak vnímáte jako vyhazování peněz?

I když jsem lékárnice, zastávám názor, že člověk, co správně jí, se obejde bez jakýchkoli doplňků stravy. Pokud má nějaké obtíže, má sníženou imunitu, hodně sportuje nebo má třeba stresující zaměstnání, kde není možnost se v klidu najíst nebo z nějakého jiného důvodu má větší výdej, než příjem, je vhodné použít doplňky stravy. Osobně preferuji jednodruhové doplňky nebo léky, vybrané přesně podle potřeby klienta nejlépe v lékárně.

Věnujete se taktéž lékovému poradenství, kteří lidé potřebují s léčivy poradit? Proč jste do svého spektra služeb zařadila zrovna toto, poměrně netradiční, poradenství?

Jsem vystudovaná lékárnice, lékům rozumím, tak proč to nezařadit do svých služeb.  S léčivy v obecné rovině, kdy, co, jak, na co užívat, radím všem. Pokud se jedná o nemocného člověka, může to se mnou prokonzultovat, ale ne v rámci poradenství, ale v lékárně, tak to říká náš právní systém. Poradenství nemocným patří do zdravotnického zařízení, což mé poradenství není, proto já radím zdravým nebo konzultuji léky a jejich interakce atd. obecně.

Na co při tvorbě jídelníčku kladete důraz a proč?

Já kladu důraz na dostatek zeleniny, na pitný režim a pravidelnost stravování, další věci potom přizpůsobuji individuálně každému klientovi zvlášť.

Proč si myslíte, že je důležité porozumět složení jednotlivých látek na potravinách?

Rozumět složení je takový bonus, základem je vědět, v čem jsou sacharidy, tuky, bílkoviny a vláknina a umět to kombinovat tak, aby byl jídelníček vyvážený. Všichni moji klienti tohle znají a po čase si tvoří jídelníček sami a ke mně chodí jen na přeměření složení těla nebo zkonzultovat nějaké výjimečné situace.

Povězte nám víc o vašem 12 týdenním programu změny životního stylu. Jak s klienty pracujete? Jaké mají výsledky?

Pokud někdo chce zhubnout, není to jen o jídelníčku a o nějaké razantní změně, která nevydrží. Pro klienta je důležité upravit celý životní styl. 12 týdnů je ideální doba na optimalizování změn, které pak vydrží. A nejde jen o jídelníček, ale pohyb, pitný režim a další návyky.

Kde vidíte svou kariéru za pár let?

V současnosti jsem na poloviční úvazek v lékárně a polovičku se věnuji poradenství a koučování. V budoucnu bych ráda byla v lékárně jen pár dní v měsíci, abych z toho nevypadla, a zbytek bych byla kouč a poradce a mohla se věnovat svým projektům.

 

https://www.byzmag.cz/jak-zdrave-zit-jak-prestat-kourit-lucie-dedkova-sice-neni-kouzelnice-ale-jako-lekarnice-to-take-dokaze

 

 

25. 07. 2018

Komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Čtěte také:

Vědomé stravování

Určitě jste slyšeli, že by bylo dobré jíst pomalu, pořádně kousat, nehltat a tak dále. Chápu, že pro mnohé to je v dnešním hektickém světě náročné - práce, děti a stres nám nedovolí jíst pomalu a jídlo si řádně vychutnat. V článku najdete 6 bodů, jak jíst vědoměji. Zkuste je postupně zapojovat do svého života…

Počítání kalorií nemá smysl

Kalorie je fyzikální jednotka pro energii. Ve vědě je nahrazována jednotkou kJ (kilojoule [kilodžaul]). V potravinářství a v různých hubnoucích příručkách se ale stále používá (většinou se používá kilokalorie - kcal). Kolik má které jídlo kalorií je experimentálně zjištěné z kalorimetru. To je přístroj, který cokoli “spálí”. Kolik energie (tepelné) se uvolní, tak takovou má…

Proč zažívat naprostou tmu?

Vzbudím se v noci a v ložnici je pološero. Úplnou tmu jsem nezažila už pěkně dlouho. Máme tam tak velké “světlo”, že i přebalím dítě, aniž bych musela rozsvítit. Myslela jsem že mi to nevadí, ale opak je pravdou. Naprostá černočerná tma nerušená světelným smogem je pro tělo prospěšná ze několika důvodů. Prvním důvodem jsou…