O kuchyňské soli

Molekula kuchyňské soli (NaCl) obsahuje sodík (Na) a chlor (Cl). Oba tyto prvky tělo potřebuje pro svoji správnou funkci. Je třeba si ale uvědomovat, že je získáváme i z jiných zdrojů, než ze soli a nepřehánět to s ní.

Doporučená dávka soli je maximálně 5 g za den. Pro představu to je jedna čajová lžička. Počítá se do toho ale všechna sůl, kterou za den zkonzumujete. Není to jen ta, kterou vysypete ze slánky. Sůl je skrytá téměř ve všech průmyslově zpracovaných produktech. V uzeninách, sýrech, minerálkách ale i v běžném pečivu. (Které často dáváme i dětem a které může jejich denní dávku zvýšit i o 300 % oproti maximální doporučené denní dávce.) Z jedné čajové lžičky je 1/5 určena k dosolení, zbytek je v potravinách. Čím více průmyslově zpracovaných potravin konzumujete, tím více soli sníte. A proč ji výrobci do výrobků tolik přidávají? Podporují vaši závislost na slaném, chtějí, abyste stále kupovali a kupovali jejich výrobky. Dále je sůl jeden z nejlevnějších konzervantů.

Průměrná spotřeba soli na jednoho Čecha, včetně kojenců! je 16,5 g (6 kg za rok!). Je to 3 x více, než je maximální doporučená denní dávka.

Přejídání se solí znamená pro lidské tělo velkou zátěž. Způsobuje zadržování vody, otoky, zvýšení tlaku. Nadbytek soli poškozuje ledviny, prostatu, zvyšuje riziko infarktu a mrtvice. A to i u dětí.

Nadměrnému dosolování hraje do karet i fakt, že slaná chuť je nesmírně návyková. Pokud si zvykneme na slané, 

nepřisolené věci nám přijdou bez chuti. Naše chuťové buňky přestávají na běžné chutě potravin reagovat. Odvyknout slané chuti je náročnější, než odvyknout sladkému.

Řešení ale existuje.

  • Zkoušejte nové druhy koření a postupně soli ubírejte. K pálivým nebo hodně aromatickým kořením mnohdy ani žádné dosolení není potřeba.
  • Z lékárny můžete vyzkoušet “zdravější” sůl Salka. Ta obsahuje méně sodíku. Místo něho obsahuje draslík. Sůl s obsahem draslíku nesolí tolik a je trochu nahořklá, takže ji můžete využít k odvykání slané chuti. Není to ale konečné řešení, je to spíše pomoc při snižování solení.
  • A vyhýbejte se průmyslově zpracovaným potravinám, v mrkvi nebo vajíčku žádná přidaná sůl není.

 

17. 12. 2018

Komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Čtěte také:

Vlákniny není nikdy dost!

Když dělám analýzu jídelníčků, téměř každý tam má nedostatek vlákniny. Jakto? Asi proto, že v průmyslově zpracovaných výrobcích téměř není. Najdeme ji v ovoci, zelenině, luštěninách nebo celozrnných výrobcích. Nepatří sice mezi živiny, ale má pro tělo řadu benefitů jako snížení rizika diabetu, srdečních nemocí a některých typů rakoviny, snížení hmotnosti a další. Přečtěte si…

Vědomé stravování

Určitě jste slyšeli, že by bylo dobré jíst pomalu, pořádně kousat, nehltat a tak dále. Chápu, že pro mnohé to je v dnešním hektickém světě náročné - práce, děti a stres nám nedovolí jíst pomalu a jídlo si řádně vychutnat. V článku najdete 6 bodů, jak jíst vědoměji. Zkuste je postupně zapojovat do svého života…

Domácí rakytníkové želé

  Už dlouho jsem přemýšlela nad výrobou vlastního želé a konečně jsem se do toho pustila. Na keříku mi zbylo ještě trochu rakytníku, tak jsem si řekla, že udělám zdravé rakytníkové (Více o rakytníku ve článku zde) bonbony. Takové, o kterých vím, že při výrobě neprojdou varem a že se v nich nezničí žádné účinné…