O kuchyňské soli

Molekula kuchyňské soli (NaCl) obsahuje sodík (Na) a chlor (Cl). Oba tyto prvky tělo potřebuje pro svoji správnou funkci. Je třeba si ale uvědomovat, že je získáváme i z jiných zdrojů, než ze soli a nepřehánět to s ní.

Doporučená dávka soli je maximálně 5 g za den. Pro představu to je jedna čajová lžička. Počítá se do toho ale všechna sůl, kterou za den zkonzumujete. Není to jen ta, kterou vysypete ze slánky. Sůl je skrytá téměř ve všech průmyslově zpracovaných produktech. V uzeninách, sýrech, minerálkách ale i v běžném pečivu. (Které často dáváme i dětem a které může jejich denní dávku zvýšit i o 300 % oproti maximální doporučené denní dávce.) Z jedné čajové lžičky je 1/5 určena k dosolení, zbytek je v potravinách. Čím více průmyslově zpracovaných potravin konzumujete, tím více soli sníte. A proč ji výrobci do výrobků tolik přidávají? Podporují vaši závislost na slaném, chtějí, abyste stále kupovali a kupovali jejich výrobky. Dále je sůl jeden z nejlevnějších konzervantů.

Průměrná spotřeba soli na jednoho Čecha, včetně kojenců! je 16,5 g (6 kg za rok!). Je to 3 x více, než je maximální doporučená denní dávka.

Přejídání se solí znamená pro lidské tělo velkou zátěž. Způsobuje zadržování vody, otoky, zvýšení tlaku. Nadbytek soli poškozuje ledviny, prostatu, zvyšuje riziko infarktu a mrtvice. A to i u dětí.

Nadměrnému dosolování hraje do karet i fakt, že slaná chuť je nesmírně návyková. Pokud si zvykneme na slané, 

nepřisolené věci nám přijdou bez chuti. Naše chuťové buňky přestávají na běžné chutě potravin reagovat. Odvyknout slané chuti je náročnější, než odvyknout sladkému.

Řešení ale existuje.

  • Zkoušejte nové druhy koření a postupně soli ubírejte. K pálivým nebo hodně aromatickým kořením mnohdy ani žádné dosolení není potřeba.
  • Z lékárny můžete vyzkoušet “zdravější” sůl Salka. Ta obsahuje méně sodíku. Místo něho obsahuje draslík. Sůl s obsahem draslíku nesolí tolik a je trochu nahořklá, takže ji můžete využít k odvykání slané chuti. Není to ale konečné řešení, je to spíše pomoc při snižování solení.
  • A vyhýbejte se průmyslově zpracovaným potravinám, v mrkvi nebo vajíčku žádná přidaná sůl není.

 

17. 12. 2018

Komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Čtěte také:

Padání vlasů po porodu

Lidem vypadne za den průměrně 100 vlasů. Někomu jen 50, někomu až 150. Všechno to záleží na našem zdravotním stavu, na kvalitě vlasů a na genetické výbavě. Během těhotenství se toto padání ale razantně sníží. Vlivem hormonálních změn jsou vlasy pevnější, hezčí a méně padají. Vlasový váček je mnohem pevnější, než kdy dříve, vlas drží…

Domácí nebo průmyslově zpracovaná klobása?

  Milujete klobásky? Dobře si vybírejte, kterou sníte. Společně s masem totiž cpete do těla spoustu dalších věcí. Koho by třeba napadlo, že v klobáse budou 3 druhy sladidel nebo nebezpečná barviva? Pro srovnání jsem vybrala Tesco česnekovou klobásu volnou. Obsahuje 37 surovin, z toho 2 počítané mezi zdraví nebezpečné. Samozřejmě ty nebezpečné jsou schované…

11 cviků na šestinedělí

Tak, miminko je konečně tady! Jsem šťastná, tolik lásky už jsem dlouho necítila. Mezi nohama se cítím, jak po výbuchu rachejtle, ale je mi skvěle. Když se podívám na břicho a stehna, už to tak veselé není. Cvičit je ideální začít už v šestinedělí. Nemám na mysli posilovnu, spíš podpůrné cviky na stažení dělohy, zlepšení…