Počítání kalorií nemá smysl

Kalorie je fyzikální jednotka pro energii. Ve vědě je nahrazována jednotkou kJ (kilojoule [kilodžaul]). V potravinářství a v různých hubnoucích příručkách se ale stále používá (většinou se používá kilokalorie – kcal).

Kolik má které jídlo kalorií je experimentálně zjištěné z kalorimetru. To je přístroj, který cokoli “spálí”. Kolik energie (tepelné) se uvolní, tak takovou má daná věc energetickou hodnotu.

Zjistilo se, že energetická hodnota 1 gramu 3 základních makroživin je: bílkoviny 17 kJ,  sacharidy 17 kJ a tuky 38 kJ. Od tohoto objevu se každá potravina rozpitvá, zjistí se složení, abychom mohli spočítat, kolik toho vlastně jíme a kolik bychom toho měli sníst.

Hlídat si příjem energie má jeden háček. Naše tělo není kalorimetr. Nespálí vše beze zbytku na čistou energii, ze které bychom žili. Naše tělo je komplexní složitý organismus, který pomocí hormonů a enzymů zpracovává potraviny tak, aby je mohlo využít. Roli hraje kromě makroživin také mikrobiom, vitamíny, minerály, genetika, hormony, fyzická kondice, kombinace jídel, spánek a další vlivy. 

Vlivů na spalování je v našem těle příliš mnoho, abychom to mohli jasně spočítat. Jednou se v těle spálí 1 g sacharidů úplně, příště se zase všechno uloží a při dalším jídle se spálí polovina. Na to jsou všechny kalkulačky krátké.

 

A jak to tedy dělat? Poslouchat své tělo.  Jíst kvalitní a průmyslově nezpracované potraviny – bez aditiv, barviv, sladidel, konzervantů, dochucovadel atd. Vysoce průmyslově zpracované potraviny tělo klamou a nutí ho chtít stále více. Pokud své tělo dlouhodobě krmíte vysoce zpracovanými potravinami, tělo si pravděpodobně neumí o nic říci. Zkuste chvíli jíst jen základní potraviny a výrobky z nich a uvidíte, jak se budete lépe cítit. Tělo se postupně začne vracet ke své přirozenosti.

Průmyslově zpracované výrobky obsahují mnohem více surovin a zbytečností, než výrobky udělané doma ze základních potravin. Podívejte se na článek srovnávající domácí a průmyslové klobásy a domácí a průmyslový makový závin.

Když se podíváte na složení vysoce průmyslově zpracovaných potravin, tak zjistíte, že makroživiny (tuky, bílkoviny a 

sacharidy) jsou třeba jen část obsahu a jen část přijaté energie. Např. pivo, to obsahuje 69,7 kJ (16,5 kcal) z tuků, bílkovin a sacharidů, ale jeho celková energie je 180 kJ (43 kcal). Další energie je z alkoholu a dalších v tabulkách nenapsaných složek.

Věčným počítáním kalorií se člověk dostává do stresu. Přitom fyzická a duševní pohoda je základním předpokladem pro správné trávení a netloustnutí.

Racionálním jídelníčkem, kdy se jí chutné, zdravé, základní potraviny, se dostanete do fyzické pohody. Tělo dostane

to, co potřebuje pro správné fungování. A Vy se nemusíte stresovat počítáním. Pokud chcete poradit jako konkrétně na to, napište. Společně probereme Váš jídelníček tak, abyste všemu rozuměli a vždy věděli co a jak.

 

06. 01. 2019

Komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Čtěte také:

Pomelo a zdraví

Protože se moje zdravotní a výživové poradenství jmenuje POMELO. Rozhodla jsem se napsat článek o zdravotních benefitech pomela, jeho výživových hodnotách a dalších zajímavostech. Pomelo je velké ovoce pocházející z Asie. Je příbuzné ke grepu, ale je mnohem sladší. Je výživově bohaté a je super ho pravidelně zařazovat do jídelníčku. Je to velmi zdravá a…

Vánoční nedieta

  Před Vánoci je hromada stresu. Ze všech stran na nás blikají světýlka,  tlačí reklamy, děsí nás přípravy, pečení a úklid. Proč si k tomu všemu přidávat ještě další stres z jedení cukroví? Navíc, jedení ve stresu a se stresem je pro tělo horší, než jedení v klidu a pohodě. Pokud toužíte po lepší postavě,…

Teplota u miminek a jak ji řešit

  Je skvělé, když je miminko zdravé a nic mu není. Přeji si, aby to tak u Vašeho dítka bylo stále. Je ale důležité vědět, co dělat, když něco není v pořádku. V následujícím článku popíšu, jak poznat a řešit u miminka zvýšenou teplotu nebo i horečku. Napíšu to z pohledu mámy lékárnice.   Miminka…