Domácí nebo průmyslově zpracovaná klobása?

 

Milujete klobásky? Dobře si vybírejte, kterou sníte. Společně s masem totiž cpete do těla spoustu dalších věcí. Koho by třeba napadlo, že v klobáse budou 3 druhy sladidel nebo nebezpečná barviva?

Pro srovnání jsem vybrala Tesco česnekovou klobásu volnou. Obsahuje 37 surovin, z toho 2 počítané mezi zdraví nebezpečné. Samozřejmě ty nebezpečné jsou schované pod kód éčka. Jednou z nich je rakovinotvorný dusitan sodný. Druhou je červené barvivo košenila, které způsobuje alergie a astma, není vhodné pro děti a může být i rakovinotvorné.

Průmyslově vyráběná klobása obsahuje jen 40 % masa, zbylých 60 % je koření, barviva, sladidla, umělé bílkoviny, plnidla, sádlo a voda. Podívejte se sami.

 

Složení průmyslově zpracované klobásy:

maso (vepřové + hovězí – 40%), vepřové sádlo, vepřové pojivové tkáně, voda, česnek, sůl, pšeničný škrob, sójová vláknina, izolát sójového proteinu, E451 (trifosforečnan sodný a draselný), E450 (difosforečnany), E452 (polyfosforečnan sodný, draselný, vápenatý), rostlinná vláknina (pšeničná, sójová), E407 (karagen), chlorid draselný, E316 (erythorban sodný), E300 (kyselina askorbová), glukóza, maltodextrin, sacharóza, E621 (L-glutaman sodný), E331 (citronan sodný), majoránka, česnek, kajenský pepř, černý pepř, aroma (obsahuje laktózu), extrakty koření, hydrolyzovaný sójový protein, E120 (košenila), E471 (mono a diglyceridy mastných kyselin), E472c (estery mono a diglyceridů kyseliny citronové), vepřová bílkovina, E250 (dusitan sodný)

 

Oproti tomu domácí klobáska obsahuje jen maso a koření, dohromady 8 přísad.

Složení domácí klobásy:

vepřové střívko

mletá sladká paprika

majoránka

pepř

drcený kmín

sůl

česnek

maso (vepřová plec + vepřový bok s kostí)

 

Máte to ve vlastních rukách, čím se budete živit. Jestli upřednostníte kvalitní potraviny nebo náhražky průmyslu.

 

Další články:

Domácí a průmyslový makový závin

 

09. 09. 2018

Komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Čtěte také:

Zhubnout rychle nebo navždy?

  Je možné zhubnout snadno, rychle a napořád? Většina z nás tuší, že to takhle asi nefunguje. I přes to je internet zaplavený rychlými zaručenými radami - “Ploché břicho za 5 týdnů”, “Jak zhubnout 12 kg za týden”, “Stačí jedna dávka tohoto přípravku a už hubnete”. atd.. Také pro vás jednu radu mám. Ty zaručené…

O kuchyňské soli

Molekula kuchyňské soli (NaCl) obsahuje sodík (Na) a chlor (Cl). Oba tyto prvky tělo potřebuje pro svoji správnou funkci. Je třeba si ale uvědomovat, že je získáváme i z jiných zdrojů, než ze soli a nepřehánět to s ní. Doporučená dávka soli je maximálně 5 g za den. Pro představu to je jedna čajová lžička.…

Cvičení s kojencem aneb jak se přestat vymlouvat na miminko!

  Každý chce být po porodu ve formě. Vážit ještě méně, než před porodem, mít stažené a pevné břicho, mít stehna a zadek bez celulitidy. Navíc nechceme zažívat bolesti zad, rukou a dalších, které často bolí při zvedání miminka nebo při nepohodlném sezení či ležení, jen aby se dítě vyspalo. Klíčové ale je, abyste se…