Domácí rakytníkové želé

 

Už dlouho jsem přemýšlela nad výrobou vlastního želé a konečně jsem se do toho pustila. Na keříku mi zbylo ještě trochu rakytníku, tak jsem si řekla, že udělám zdravé rakytníkové (Více o rakytníku ve článku zde) bonbony. Takové, o kterých vím, že při výrobě neprojdou varem a že se v nich nezničí žádné účinné látky. A také takové, o kterých budu vědět přesné složení a bude se mi líbit. Navíc mám ráda experimentování v kuchyni, takže jsem si ani nehledala žádný návod a prostě to zkusila.

Suroviny:

  • Rakytník
  • Cukr
  • Želatina
  • Tuk na vymaštění formiček. Já použila kokosový olej.

Postup:

  1. Plody rakytníku vymačkat a přecedit, aby zbyla jen šťáva.
  2. Vzniklou šťávu dochutit cukrem dle chuti. Rakytník je hodně kyselý, ale já i přesto dala cukru málo. Věděla jsem, že želé určitě sním dost rychle a kyselé mám ráda. Takto oslazená šťáva vážila 250 g.
  3. Připravit si hrnec, dát tam pár lžic vody a nasypat 20 g želatiny. Vybrala jsem si želatinu, která v sobě nemá přidané žádné škroby, cukry ani další zbytečnosti.
  4. Za stálého míchání zahřát, aby se želatina rozpustila. Pozor, nesmí se vařit!
  5. Do rozpuštěné želatiny přidat několik lžic šťávy a stále míchat. Teď přestaňte směs ohřívat.
  6. Teď už je čas přimíchat zbytek šťávy.
  7. Vlijte do vymaštěných formiček.
  8. Nechte ztuhnout.
  9. Teď hurá ochutnávat.

Pár poznámek:

  • Nalila jsem to do formy na led, takže jsem měla želé kostky.
  • Konzistencí to bylo spíš jako žužu z pouti, než gumoví medvídci, ale bylo to superdobré!
  • Pozor na trvanlivost! Nedáváte tam žádné konzervanty, takže to vydrží jen tak dlouho, jako ovocná šťáva. Cukr by konzervoval, kdyby ho tam bylo víc, než 60 %. To v mém případě nebylo ani náhodou.

 

Domácí a průmyslový makový závin

 

03. 10. 2018

Komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Čtěte také:

Vědomé stravování

Určitě jste slyšeli, že by bylo dobré jíst pomalu, pořádně kousat, nehltat a tak dále. Chápu, že pro mnohé to je v dnešním hektickém světě náročné - práce, děti a stres nám nedovolí jíst pomalu a jídlo si řádně vychutnat. V článku najdete 6 bodů, jak jíst vědoměji. Zkuste je postupně zapojovat do svého života…

Počítání kalorií nemá smysl

Kalorie je fyzikální jednotka pro energii. Ve vědě je nahrazována jednotkou kJ (kilojoule [kilodžaul]). V potravinářství a v různých hubnoucích příručkách se ale stále používá (většinou se používá kilokalorie - kcal). Kolik má které jídlo kalorií je experimentálně zjištěné z kalorimetru. To je přístroj, který cokoli “spálí”. Kolik energie (tepelné) se uvolní, tak takovou má…

Rakytník - módní výstřelek nebo opravdový zázrak?

V poslední době se objevuje čím dál víc výrobků s rakytníkem. Lidé rakytník pěstují, kupují jeho extrakty. Je to opravdu takový zázrak? Není to jen móda nebo reklamní trik?   Obsah účinných látek Množství účinných látek v rakytníku je opravdu unikátní. Obsahuje celé spektrum vitamínů - A, B1, B2, B3, B6, B9, C, D, E,…