Vědomé stravování
Určitě jste slyšeli, že by bylo dobré jíst pomalu, pořádně kousat, nehltat a tak dále. Chápu, že pro mnohé to je v dnešním hektickém světě náročné – práce, děti a stres nám nedovolí jíst pomalu a jídlo si řádně vychutnat.
V článku najdete 6 bodů, jak jíst vědoměji. Zkuste je postupně zapojovat do svého života a uvidíte, tělo se vám odmění.
Jaké jsou benefity vědomého jedení?
- Budete se cítit lépe, tělo bude zdravější.
- Tělo si z jídla vezme všechny živiny, které potřebuje.
- Nebudete po jídle unavení a bez energie, protože se nepřejíte.
- Zlepšení nálady a spánku.
1) Dejte tělu čas na poslání signálu do mozku
Jezení rychle a ignorování tělesných signálů vs. jezení pomalu a přerušení jídla, když tělo říká dost
Zpomalení jídla je nejlepší způsob, jak nechat tělo a mozek komunikovat mezi sebou. Je potřeba dát jim čas se dohodnout, jaké živiny ještě potřebujeme. Tělo posílá signál o nasycení asi tak 20 minut po mozku, to je důvod, proč se tak často nevědomě přejíme.
Ve zpomalení nám pomůžou zvyky našich babiček – jako sezení u jídla, kousnutí každého sousta alespoň 25x, odložení vidličky mezi jednotlivými sousty.
2) Uvědomte si, jak vám tělo dává najevo hlad
Jezení, protože to tělo potřebuje, vs. jezení na základě emocí?
Jíte ze stresu, smutku, frustrace nebo jen z nudy? Snažte se poznat signály svého těla, které říkají, že máte hlad. Základními příznaky jsou kručení v břiše nebo nízká energie.
3) Vědomá kuchyň
Jezení osamotě v nepravidelných časech vs. jezení s ostatními ve stanoveném čase a místě
Bezmyšlenkovité vymetání skříní, jezení jen proto, že něco vidíme jsou další věci, které bychom neměli dělat. Naplánujte si svá jídla i svačiny. Sedněte si k tomu, vezměte si talíř.
Také hodně pomáhá jíst s někým. Konverzací automaticky zpomalíte jídlo.
4) Pochop svoji motivaci
Jezení jídla, které tě emočně uspokojí vs. jezení nutričně bohatého jídla
Jaká jídla si vybíráte? Sáhnete raději po čokoládě, která vás uklidní nebo si dáte něco kvalitnějšího? Nejlepší je najít si taková jídla, která nás emočně uspokojí a zároveň jsou výživově skvělé.
5) Propoj se se svým jídlem
Přemýšlení odkud jídlo pochází vs. bezmyšlenkovité přijímání konečných produktů
Vzdálili jsme se od jídla, od našich kořenů, přípravy, produkce. Mnoho z nás vůbec nepřemýšlí, co stojí za balíčkem ze supermarketu. To je velká škoda, protože jídlo nám nabízí skvělou příležitost propojit se s přírodou, s přirozeným světem. Mysleme na vodu, půdu a všechno ostatní, co vytvořilo naše jídlo.
6) Buďte jen se svým talířem
Jedení mimochodem při práci vs. jen jedení
Multitasking při jídle je cestou k tomu, jak vůbec neposlouchat své tělo.
Stalo se vám třeba v kině, že jste se tak zakoukali na film a že jste ani nepostřehli, že je celý popcorn snědený? Když se mozek soustředí na více věcí, je pro něj téměř nemožné zachytit signály těla.
Když jíte, zkuste se soustředit jen na jídlo – žádná obrazovka, žádná práce. Jediná dovolená věc je konverzace s dalším strávníkem.
Pokud s tím máte v práci problém, vyhraďte si 5 minut, kdy budete opravdu jen jíst. Nastavte si budík a pracovat začnete až po těch 5 minutách, on se svět nezboří.
Pokud potřebujete pomoci s jídelníčkem, změnou životního stylu nebo přechodem na vědomé stravování, napište mi.
Komentář