Čím víc tělu prospěšných mikroorganismů máš, tím jsi štíhlejší

 

Hlavně v našich střevech, ústech, v močových cestách, v pochvě, na kůži, dýchacích cestách a dalších sliznicích v těle jsou bakterie. Tělu prospěšné mikroorganismy, které s námi žijí v symbióze, ve vzájemně prospěšném soužití. My jim dodáváme potravu a bezpečné prostředí k žití, oni nám pomáhají s trávením, s imunitou, zabraňují množení patogenních (zlých) bakterií. Takovým dobrým mikroorganismům říkáme probiotika.

 

Mikroorganismů v těle máme víc, než našich vlastních buněk. Jejich význam není radno podceňovat, protože čím dál tím víc a víc studií prokazuje, že mají pro naše tělo pozitivnější význam, než jsme si mysleli.

 

Doktor Tim Spector vypozoroval, že čím různorodější a pestřejší mikroorganismy v těle máme, tím jsme štíhlejší. Vypozoroval to při studiích na dvojčatech. Záznam z jeho přednášky si můžete pustit zde.

 

Takže budeme štíhlí, když budeme mít ta správná probiotika, správný mikrobiom? ANO!

A jak to udělat? Můžu Vám s tím pomoci, pokud chcete zhubnout a být zdravější, napište mi.

Nebo se do toho pusťte sami.

Mikroorganismy do střev můžeme dodávat v tabletkách anebo tím, že zvýšíme příjem vlákniny a kysaných mléčných výrobků.

Po užívání nějakých léků, třeba po antibioticích, je super vhodné dodat probiotika v tabletách. V lékárně je můžete sehnat i pod názvem laktobacily. Koukněte se na výběr probiotik tady

Pokud ale nejste po žádné léčbě, je vhodné jíst takové potraviny, které zvýší počet a rozšíří pestrost probiotických mikroorganismů ve vašem těle. Základní potravinou probiotických mikroorganismů je vláknina Takže když zvýšíme příjem vlákniny, tak se nám automaticky zvýší příjem mikroorganismů v našich střevech. Vláknina do těla musí přicházet z různých zdrojů. Je hodně obsažena v ovoci, zelenině a v obilninách se slupkou. Na podporu střevních mikroorganismů je obzvláště vhodná hruška, brokolice, mrkev, lesní plody, ořechy a luštěniny. V lékárně si můžete koupit nerozpustnou vlákninu – psyllium.

Další vhodnou potravinou jsou kysané výrobky. Výborné je kyselé zelí (pozor na složení, zelí musí obsahovat jen zelí, sůl, kmín a vodu). Z mléčných výrobků je vhodný třeba kefír nebo jogurty vypěstované z jogurtových kultur. (Tyto výrobky musí být bez přidaného cukru a dalších aditiv).

 

A poslední, klíčová věc je nelikvidovat probiotické mikroorganismy špatnou stravou. Průmyslově zpracované potraviny bohaté na cukry, konzervanty a další aditiva nám mikrobiom ničí a nechává tam jen ty bakterie, které nechceme.

 

Pokud máte zájem, chcete zhubnout nebo být zdravější, můžeme se pobavit o vašem jídelníčku a zoptimalizovat ho. Stačí mi napsat v kontaktním formuláři.

 

14. 05. 2019

Komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Čtěte také:

Rozhovor o tradiční čínské medicíně s Janem Hovorkou

Tradiční čínská medicína (TCM) a její možnosti prevence a léčby. O čem TCM je? Co je její podstatou? Je to cvičení, užívání bylin, akupunktura, strava?  Tradiční čínská medicína (TCM), to není jen léčba, je to způsob života respektující základní principy, které za tisíciletí vývoje a soustavného sledování jedna civilizace sebrala a vyzkoumala. Dnes se tato…

Pomelo a zdraví

Protože se moje zdravotní a výživové poradenství jmenuje POMELO. Rozhodla jsem se napsat článek o zdravotních benefitech pomela, jeho výživových hodnotách a dalších zajímavostech. Pomelo je velké ovoce pocházející z Asie. Je příbuzné ke grepu, ale je mnohem sladší. Je výživově bohaté a je super ho pravidelně zařazovat do jídelníčku. Je to velmi zdravá a…

Teplota u miminek a jak ji řešit

  Je skvělé, když je miminko zdravé a nic mu není. Přeji si, aby to tak u Vašeho dítka bylo stále. Je ale důležité vědět, co dělat, když něco není v pořádku. V následujícím článku popíšu, jak poznat a řešit u miminka zvýšenou teplotu nebo i horečku. Napíšu to z pohledu mámy lékárnice.   Miminka…