Čím víc tělu prospěšných mikroorganismů máš, tím jsi štíhlejší

 

Hlavně v našich střevech, ústech, v močových cestách, v pochvě, na kůži, dýchacích cestách a dalších sliznicích v těle jsou bakterie. Tělu prospěšné mikroorganismy, které s námi žijí v symbióze, ve vzájemně prospěšném soužití. My jim dodáváme potravu a bezpečné prostředí k žití, oni nám pomáhají s trávením, s imunitou, zabraňují množení patogenních (zlých) bakterií. Takovým dobrým mikroorganismům říkáme probiotika.

 

Mikroorganismů v těle máme víc, než našich vlastních buněk. Jejich význam není radno podceňovat, protože čím dál tím víc a víc studií prokazuje, že mají pro naše tělo pozitivnější význam, než jsme si mysleli.

 

Doktor Tim Spector vypozoroval, že čím různorodější a pestřejší mikroorganismy v těle máme, tím jsme štíhlejší. Vypozoroval to při studiích na dvojčatech. Záznam z jeho přednášky si můžete pustit zde.

 

Takže budeme štíhlí, když budeme mít ta správná probiotika, správný mikrobiom? ANO!

A jak to udělat? Můžu Vám s tím pomoci, pokud chcete zhubnout a být zdravější, napište mi.

Nebo se do toho pusťte sami.

Mikroorganismy do střev můžeme dodávat v tabletkách anebo tím, že zvýšíme příjem vlákniny a kysaných mléčných výrobků.

Po užívání nějakých léků, třeba po antibioticích, je super vhodné dodat probiotika v tabletách. V lékárně je můžete sehnat i pod názvem laktobacily. Koukněte se na výběr probiotik tady

Pokud ale nejste po žádné léčbě, je vhodné jíst takové potraviny, které zvýší počet a rozšíří pestrost probiotických mikroorganismů ve vašem těle. Základní potravinou probiotických mikroorganismů je vláknina Takže když zvýšíme příjem vlákniny, tak se nám automaticky zvýší příjem mikroorganismů v našich střevech. Vláknina do těla musí přicházet z různých zdrojů. Je hodně obsažena v ovoci, zelenině a v obilninách se slupkou. Na podporu střevních mikroorganismů je obzvláště vhodná hruška, brokolice, mrkev, lesní plody, ořechy a luštěniny. V lékárně si můžete koupit nerozpustnou vlákninu – psyllium.

Další vhodnou potravinou jsou kysané výrobky. Výborné je kyselé zelí (pozor na složení, zelí musí obsahovat jen zelí, sůl, kmín a vodu). Z mléčných výrobků je vhodný třeba kefír nebo jogurty vypěstované z jogurtových kultur. (Tyto výrobky musí být bez přidaného cukru a dalších aditiv).

 

A poslední, klíčová věc je nelikvidovat probiotické mikroorganismy špatnou stravou. Průmyslově zpracované potraviny bohaté na cukry, konzervanty a další aditiva nám mikrobiom ničí a nechává tam jen ty bakterie, které nechceme.

 

Pokud máte zájem, chcete zhubnout nebo být zdravější, můžeme se pobavit o vašem jídelníčku a zoptimalizovat ho. Stačí mi napsat v kontaktním formuláři.

 

14. 05. 2019

Komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Čtěte také:

Zhubnout rychle nebo navždy?

  Je možné zhubnout snadno, rychle a napořád? Většina z nás tuší, že to takhle asi nefunguje. I přes to je internet zaplavený rychlými zaručenými radami - “Ploché břicho za 5 týdnů”, “Jak zhubnout 12 kg za týden”, “Stačí jedna dávka tohoto přípravku a už hubnete”. atd.. Také pro vás jednu radu mám. Ty zaručené…

Dárkové poukázky

Udělej radost sobě nebo svým blízkým a pořiď dárkovou poukázku na výživové poradenství, koučink pro odvykání kouření, na analýzu složení těla, vytvoření jídelníčku na míru a další. Přečti si o variantách poukázek nebo si o ně rovnou napiš zde. Poradenství probíhá u mě v Pardubicích (koukni do mapy), online, nebo se můžeme domluvit a sejdeme…

Domácí a průmyslový makový závin

  Ne každý má chuť péct a vařit doma. Koupit vakuovaný závin a mít ho k dispozici do zásoby zní skvěle. Když si uvědomíte, o kolik více “sajrajtu” si dáte do těla, když si dáte kupovaný vakuovaný makový závin místo domácího, pravděpodobně konzumaci prefabrikátů alespoň trochu omezíte. Pro rychlé srovnání, na domácí makový závin potřebujete…