Vlákniny není nikdy dost!


Když dělám analýzu jídelníčků, téměř každý tam má nedostatek vlákniny. Jakto? Asi proto, že v průmyslově zpracovaných výrobcích téměř není. Najdeme ji v ovoci, zelenině, luštěninách nebo celozrnných výrobcích. Nepatří sice mezi živiny, ale má pro tělo řadu benefitů jako snížení rizika diabetu, srdečních nemocí a některých typů rakoviny, snížení hmotnosti a další. Přečtěte si o nich v následujícím článku.

Zelenina obsahuje velké množství vlákniny


Co je vláknina?

Vláknina jsou v podstatě zbytky rostlinné potravy, které nejdou strávit nebo absorbovat. Prochází téměř beze změny celou trávicí soustavou. Můžeme ji rozdělit na rozpustnou a nerozpustnou.

Rozpustná vláknina – ve vodě nabobtná a vytvoří gel. Ten pomáhá snižovat hladinu cukru i cholesterolu. Rozpustnou vlákninu najdeme v ovsu, hrášku, fazolích, jablkách, citrusech, mrkvi, žitě a psylliu.

Nerozpustná vláknina – podporuje pohyb materiálu zažívacím traktem a zvětšuje objem stolice. To je velký benefit pro ty, kdo trpí zácpou a nepravidelnou stolicí. Nerozpustnou vlákninu najdeme v celozrnné mouce, ořeších, fazolích, květáku, zelených fazolkách nebo bramborách.

Množství rozpustné a nerozpustné vlákniny v potravinách liší. Abyste co nejlépe využili její benefity, jezte různé druhy potravin bohatých na vlákninu.

Rozpustná a nerozpustná vláknina - vše připraveno v misce na snídani



Benefity stravy bohaté na vlákninu


Normalizace pohybů střev

Vláknina zvyšuje množství střevního obsahu a také ho změkčuje. Objemnější stolice snadněji prochází, šance na zácpu se snižuje. Při průjmu vláknina optimalizuje konzistenci stolice.


Udržení zdraví střev

Jídelníček bohatý na vlákninu snižuje šanci na vznik hemeroidů a kolorektálního karcinomu.


Snížení hladiny cholesterolu

Rozpustná vláknina snižuje celkovou hladinu cholesterolu tím, že snižuje hladinu “špatného” (LDL) cholesterolu. Studie navíc ukazují, že vláknina má i další benefity např. při snižování krevního tlaku a zánětu v těle.


Snížení hladiny cukru v krvi

Hlavně rozpustná vláknina zpomaluje absorpci cukru do krve a tím snižuje hladinu cukru v krvi. Zvýšení množství vlákniny v jídelníčku pomáhá snižovat riziko vzniku diabetu II. typu (cukrovky).


Pomáhá dosáhnout optimální váhy

Potraviny bohaté na vlákninu vás zasytí mnohem více, než nízkovlákninové potraviny. Takže budete jíst méně a zasyceni budete déle. Také jsou kaloricky méně náročné, než stejný objem potravin bez vlákniny. 

Zdravá snídaně plná vlákniny


Pomáhá žít delší a kvalitnější život

Studie ukazují, že příjem vlákniny snižuje riziko kardiovaskulárních nemocí a rakoviny.




Vlákninu je nejlepší přijímat v kvalitních, průmyslově nezpracovaných potravinách. Pokud není zbytí, je možné užívat vlákninu z lékárny – např. Psyllium. V takové vláknině ale nebudou žádné vitamíny ani minerály. Navíc se bude jednat jen o jeden druh vlákniny a ve výživě je velmi důležitá pestrost stravy.


Chcete pomoci s vylepšením svého jídelníčku? Napište mi, společně vymyslíme jednoduché a malé změny, po kterých se budete cítit dobře a váha se bude optimalizovat.


25. 04. 2020

Komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Čtěte také:

Vědomé stravování

Určitě jste slyšeli, že by bylo dobré jíst pomalu, pořádně kousat, nehltat a tak dále. Chápu, že pro mnohé to je v dnešním hektickém světě náročné - práce, děti a stres nám nedovolí jíst pomalu a jídlo si řádně vychutnat. V článku najdete 6 bodů, jak jíst vědoměji. Zkuste je postupně zapojovat do svého života…

Teplota u miminek a jak ji řešit

  Je skvělé, když je miminko zdravé a nic mu není. Přeji si, aby to tak u Vašeho dítka bylo stále. Je ale důležité vědět, co dělat, když něco není v pořádku. V následujícím článku popíšu, jak poznat a řešit u miminka zvýšenou teplotu nebo i horečku. Napíšu to z pohledu mámy lékárnice.   Miminka…

O kuchyňské soli

Molekula kuchyňské soli (NaCl) obsahuje sodík (Na) a chlor (Cl). Oba tyto prvky tělo potřebuje pro svoji správnou funkci. Je třeba si ale uvědomovat, že je získáváme i z jiných zdrojů, než ze soli a nepřehánět to s ní. Doporučená dávka soli je maximálně 5 g za den. Pro představu to je jedna čajová lžička.…