Vlákniny není nikdy dost!
Když dělám analýzu jídelníčků, téměř každý tam má nedostatek vlákniny. Jakto? Asi proto, že v průmyslově zpracovaných výrobcích téměř není. Najdeme ji v ovoci, zelenině, luštěninách nebo celozrnných výrobcích. Nepatří sice mezi živiny, ale má pro tělo řadu benefitů jako snížení rizika diabetu, srdečních nemocí a některých typů rakoviny, snížení hmotnosti a další. Přečtěte si o nich v následujícím článku.
Co je vláknina?
Vláknina jsou v podstatě zbytky rostlinné potravy, které nejdou strávit nebo absorbovat. Prochází téměř beze změny celou trávicí soustavou. Můžeme ji rozdělit na rozpustnou a nerozpustnou.
Rozpustná vláknina – ve vodě nabobtná a vytvoří gel. Ten pomáhá snižovat hladinu cukru i cholesterolu. Rozpustnou vlákninu najdeme v ovsu, hrášku, fazolích, jablkách, citrusech, mrkvi, žitě a psylliu.
Nerozpustná vláknina – podporuje pohyb materiálu zažívacím traktem a zvětšuje objem stolice. To je velký benefit pro ty, kdo trpí zácpou a nepravidelnou stolicí. Nerozpustnou vlákninu najdeme v celozrnné mouce, ořeších, fazolích, květáku, zelených fazolkách nebo bramborách.
Množství rozpustné a nerozpustné vlákniny v potravinách liší. Abyste co nejlépe využili její benefity, jezte různé druhy potravin bohatých na vlákninu.
Benefity stravy bohaté na vlákninu
Normalizace pohybů střev
Vláknina zvyšuje množství střevního obsahu a také ho změkčuje. Objemnější stolice snadněji prochází, šance na zácpu se snižuje. Při průjmu vláknina optimalizuje konzistenci stolice.
Udržení zdraví střev
Jídelníček bohatý na vlákninu snižuje šanci na vznik hemeroidů a kolorektálního karcinomu.
Snížení hladiny cholesterolu
Rozpustná vláknina snižuje celkovou hladinu cholesterolu tím, že snižuje hladinu “špatného” (LDL) cholesterolu. Studie navíc ukazují, že vláknina má i další benefity např. při snižování krevního tlaku a zánětu v těle.
Snížení hladiny cukru v krvi
Hlavně rozpustná vláknina zpomaluje absorpci cukru do krve a tím snižuje hladinu cukru v krvi. Zvýšení množství vlákniny v jídelníčku pomáhá snižovat riziko vzniku diabetu II. typu (cukrovky).
Pomáhá dosáhnout optimální váhy
Potraviny bohaté na vlákninu vás zasytí mnohem více, než nízkovlákninové potraviny. Takže budete jíst méně a zasyceni budete déle. Také jsou kaloricky méně náročné, než stejný objem potravin bez vlákniny.
Pomáhá žít delší a kvalitnější život
Studie ukazují, že příjem vlákniny snižuje riziko kardiovaskulárních nemocí a rakoviny.
Vlákninu je nejlepší přijímat v kvalitních, průmyslově nezpracovaných potravinách. Pokud není zbytí, je možné užívat vlákninu z lékárny – např. Psyllium. V takové vláknině ale nebudou žádné vitamíny ani minerály. Navíc se bude jednat jen o jeden druh vlákniny a ve výživě je velmi důležitá pestrost stravy.
Chcete pomoci s vylepšením svého jídelníčku? Napište mi, společně vymyslíme jednoduché a malé změny, po kterých se budete cítit dobře a váha se bude optimalizovat.
Komentář