Vlákniny není nikdy dost!


Když dělám analýzu jídelníčků, téměř každý tam má nedostatek vlákniny. Jakto? Asi proto, že v průmyslově zpracovaných výrobcích téměř není. Najdeme ji v ovoci, zelenině, luštěninách nebo celozrnných výrobcích. Nepatří sice mezi živiny, ale má pro tělo řadu benefitů jako snížení rizika diabetu, srdečních nemocí a některých typů rakoviny, snížení hmotnosti a další. Přečtěte si o nich v následujícím článku.

Zelenina obsahuje velké množství vlákniny


Co je vláknina?

Vláknina jsou v podstatě zbytky rostlinné potravy, které nejdou strávit nebo absorbovat. Prochází téměř beze změny celou trávicí soustavou. Můžeme ji rozdělit na rozpustnou a nerozpustnou.

Rozpustná vláknina – ve vodě nabobtná a vytvoří gel. Ten pomáhá snižovat hladinu cukru i cholesterolu. Rozpustnou vlákninu najdeme v ovsu, hrášku, fazolích, jablkách, citrusech, mrkvi, žitě a psylliu.

Nerozpustná vláknina – podporuje pohyb materiálu zažívacím traktem a zvětšuje objem stolice. To je velký benefit pro ty, kdo trpí zácpou a nepravidelnou stolicí. Nerozpustnou vlákninu najdeme v celozrnné mouce, ořeších, fazolích, květáku, zelených fazolkách nebo bramborách.

Množství rozpustné a nerozpustné vlákniny v potravinách liší. Abyste co nejlépe využili její benefity, jezte různé druhy potravin bohatých na vlákninu.

Rozpustná a nerozpustná vláknina - vše připraveno v misce na snídani



Benefity stravy bohaté na vlákninu


Normalizace pohybů střev

Vláknina zvyšuje množství střevního obsahu a také ho změkčuje. Objemnější stolice snadněji prochází, šance na zácpu se snižuje. Při průjmu vláknina optimalizuje konzistenci stolice.


Udržení zdraví střev

Jídelníček bohatý na vlákninu snižuje šanci na vznik hemeroidů a kolorektálního karcinomu.


Snížení hladiny cholesterolu

Rozpustná vláknina snižuje celkovou hladinu cholesterolu tím, že snižuje hladinu “špatného” (LDL) cholesterolu. Studie navíc ukazují, že vláknina má i další benefity např. při snižování krevního tlaku a zánětu v těle.


Snížení hladiny cukru v krvi

Hlavně rozpustná vláknina zpomaluje absorpci cukru do krve a tím snižuje hladinu cukru v krvi. Zvýšení množství vlákniny v jídelníčku pomáhá snižovat riziko vzniku diabetu II. typu (cukrovky).


Pomáhá dosáhnout optimální váhy

Potraviny bohaté na vlákninu vás zasytí mnohem více, než nízkovlákninové potraviny. Takže budete jíst méně a zasyceni budete déle. Také jsou kaloricky méně náročné, než stejný objem potravin bez vlákniny. 

Zdravá snídaně plná vlákniny


Pomáhá žít delší a kvalitnější život

Studie ukazují, že příjem vlákniny snižuje riziko kardiovaskulárních nemocí a rakoviny.




Vlákninu je nejlepší přijímat v kvalitních, průmyslově nezpracovaných potravinách. Pokud není zbytí, je možné užívat vlákninu z lékárny – např. Psyllium. V takové vláknině ale nebudou žádné vitamíny ani minerály. Navíc se bude jednat jen o jeden druh vlákniny a ve výživě je velmi důležitá pestrost stravy.


Chcete pomoci s vylepšením svého jídelníčku? Napište mi, společně vymyslíme jednoduché a malé změny, po kterých se budete cítit dobře a váha se bude optimalizovat.


25. 04. 2020

Komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Čtěte také:

Rozhovor o tradiční čínské medicíně s Janem Hovorkou

Tradiční čínská medicína (TCM) a její možnosti prevence a léčby. O čem TCM je? Co je její podstatou? Je to cvičení, užívání bylin, akupunktura, strava?  Tradiční čínská medicína (TCM), to není jen léčba, je to způsob života respektující základní principy, které za tisíciletí vývoje a soustavného sledování jedna civilizace sebrala a vyzkoumala. Dnes se tato…

Počítání kalorií nemá smysl

Kalorie je fyzikální jednotka pro energii. Ve vědě je nahrazována jednotkou kJ (kilojoule [kilodžaul]). V potravinářství a v různých hubnoucích příručkách se ale stále používá (většinou se používá kilokalorie - kcal). Kolik má které jídlo kalorií je experimentálně zjištěné z kalorimetru. To je přístroj, který cokoli “spálí”. Kolik energie (tepelné) se uvolní, tak takovou má…

Domácí a průmyslový makový závin

  Ne každý má chuť péct a vařit doma. Koupit vakuovaný závin a mít ho k dispozici do zásoby zní skvěle. Když si uvědomíte, o kolik více “sajrajtu” si dáte do těla, když si dáte kupovaný vakuovaný makový závin místo domácího, pravděpodobně konzumaci prefabrikátů alespoň trochu omezíte. Pro rychlé srovnání, na domácí makový závin potřebujete…