Domácí a průmyslový makový závin

 

Ne každý má chuť péct a vařit doma. Koupit vakuovaný závin a mít ho k dispozici do zásoby zní skvěle. Když si uvědomíte, o kolik více “sajrajtu” si dáte do těla, když si dáte kupovaný vakuovaný makový závin místo domácího, pravděpodobně konzumaci prefabrikátů alespoň trochu omezíte. Pro rychlé srovnání, na domácí makový závin potřebujete 8 surovin a na ten průmyslový 52. Pokud se snažíte zhubnout, energeticky náročnější bude určitě ten kupovaný. A navíc všechna aditiva, dochucovadla, konzervanty a stabilizátory rozhazují trávicí hormony a poškozují organismus.

 

Těsto:

Při pečení doma:

7 přísad

sůl, mléko, máslo, vejce, cukr, droždí, pšeničná mouka

 

Kupovaný závin:

28 přísad

pšeničná mouka

voda

cukr

řepkový olej

droždí

sirup z invertního cukru (cukr, voda, kyselina citronová)

zlepšovací přípravek (pšeničná mouka, E471 (mono a diglyceridy mastných kyselin), E472e (estery mono a diglyceridů kyseliny mono a diacetylvinné), řepkový lecitin, cukr, pšeničná sladová mouka, E466 (karboxymethylcelulóza), xanthan; pšeničná vláknina, sušené nízkotučné mléko, aroma, koření, karoteny)

sůl

vaječná melanž (vejce, jedlá sůl, kyselina octová, kyselina mléčná a mléčnan sodný)

propionan vápenatý

 

Průmysl použije místo másla olej, místo vejce vaječnou melanž, místo mléka vodu

a aby nám to chutnalo, zlepšovací přípravek. Všemocný zlepšovací přípravek obsahuje 13 přísad, včetně gumy. Příroda své výrobky neumí ošidit, není potom potřeba žádný zlepšovací přípravek. Všechno je skvělé tak, jak je.

Náplň:

Při pečení doma:

3 přísady

mák, mléko, cukr

 

Kupovaný závin:

24 přísad

maková směs (mák, cukr, maltodextrin, bramborová bobtnavá mouka, vaječný bílek, E401 (alginát sodný), E1422 (Acetát zesíťovaného adipátu škrobu); koření, aroma, kyselina sorbová),

voda

sirup z invertního cukru (cukr, voda, kyselina citronová)

strouhanka (pšeničná mouka, voda, droždí, řepkový olej, sůl, ječný slad, cukr, glukóza, sója)

citrónové aroma

 

V náplni je maku minimum. Jeho množství je navýšeno ve vodě nabobtnanou bramborovou moukou, falešnou strouhankou, gumou, škrobem a dalšími. Místo mléka je voda, ve strouhance je soja, glukóza a cukr (to je v podstatě to samé) a další zbytečnost.

 

Pokud to myslíte se svým zdravím a tělem vážně, jezte přirozené potraviny, ty, které neprošly průmyslovým zpracováním.

Při dlouhodobém nahrazování skutečných potravin průmyslovými naše tělo trpí – problémy s kůží (vyrážky, atopie, celulitida), dýcháním, cévami, migrénami, zvyšování cukru v krvi, metabolický syndrom a z toho pramenící další problémy.

 

ukázka fotek Nesladkáře, adventního kalendáře bez sladkostí

 

 

08. 09. 2018

Komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Čtěte také:

Vědomé stravování

Určitě jste slyšeli, že by bylo dobré jíst pomalu, pořádně kousat, nehltat a tak dále. Chápu, že pro mnohé to je v dnešním hektickém světě náročné - práce, děti a stres nám nedovolí jíst pomalu a jídlo si řádně vychutnat. V článku najdete 6 bodů, jak jíst vědoměji. Zkuste je postupně zapojovat do svého života…

Vánoční nedieta

  Před Vánoci je hromada stresu. Ze všech stran na nás blikají světýlka,  tlačí reklamy, děsí nás přípravy, pečení a úklid. Proč si k tomu všemu přidávat ještě další stres z jedení cukroví? Navíc, jedení ve stresu a se stresem je pro tělo horší, než jedení v klidu a pohodě. Pokud toužíte po lepší postavě,…

11 cviků na šestinedělí

Tak, miminko je konečně tady! Jsem šťastná, tolik lásky už jsem dlouho necítila. Mezi nohama se cítím, jak po výbuchu rachejtle, ale je mi skvěle. Když se podívám na břicho a stehna, už to tak veselé není. Cvičit je ideální začít už v šestinedělí. Nemám na mysli posilovnu, spíš podpůrné cviky na stažení dělohy, zlepšení…