Domácí a průmyslový makový závin

 

Ne každý má chuť péct a vařit doma. Koupit vakuovaný závin a mít ho k dispozici do zásoby zní skvěle. Když si uvědomíte, o kolik více “sajrajtu” si dáte do těla, když si dáte kupovaný vakuovaný makový závin místo domácího, pravděpodobně konzumaci prefabrikátů alespoň trochu omezíte. Pro rychlé srovnání, na domácí makový závin potřebujete 8 surovin a na ten průmyslový 52. Pokud se snažíte zhubnout, energeticky náročnější bude určitě ten kupovaný. A navíc všechna aditiva, dochucovadla, konzervanty a stabilizátory rozhazují trávicí hormony a poškozují organismus.

 

Těsto:

Při pečení doma:

7 přísad

sůl, mléko, máslo, vejce, cukr, droždí, pšeničná mouka

 

Kupovaný závin:

28 přísad

pšeničná mouka

voda

cukr

řepkový olej

droždí

sirup z invertního cukru (cukr, voda, kyselina citronová)

zlepšovací přípravek (pšeničná mouka, E471 (mono a diglyceridy mastných kyselin), E472e (estery mono a diglyceridů kyseliny mono a diacetylvinné), řepkový lecitin, cukr, pšeničná sladová mouka, E466 (karboxymethylcelulóza), xanthan; pšeničná vláknina, sušené nízkotučné mléko, aroma, koření, karoteny)

sůl

vaječná melanž (vejce, jedlá sůl, kyselina octová, kyselina mléčná a mléčnan sodný)

propionan vápenatý

 

Průmysl použije místo másla olej, místo vejce vaječnou melanž, místo mléka vodu

a aby nám to chutnalo, zlepšovací přípravek. Všemocný zlepšovací přípravek obsahuje 13 přísad, včetně gumy. Příroda své výrobky neumí ošidit, není potom potřeba žádný zlepšovací přípravek. Všechno je skvělé tak, jak je.

Náplň:

Při pečení doma:

3 přísady

mák, mléko, cukr

 

Kupovaný závin:

24 přísad

maková směs (mák, cukr, maltodextrin, bramborová bobtnavá mouka, vaječný bílek, E401 (alginát sodný), E1422 (Acetát zesíťovaného adipátu škrobu); koření, aroma, kyselina sorbová),

voda

sirup z invertního cukru (cukr, voda, kyselina citronová)

strouhanka (pšeničná mouka, voda, droždí, řepkový olej, sůl, ječný slad, cukr, glukóza, sója)

citrónové aroma

 

V náplni je maku minimum. Jeho množství je navýšeno ve vodě nabobtnanou bramborovou moukou, falešnou strouhankou, gumou, škrobem a dalšími. Místo mléka je voda, ve strouhance je soja, glukóza a cukr (to je v podstatě to samé) a další zbytečnost.

 

Pokud to myslíte se svým zdravím a tělem vážně, jezte přirozené potraviny, ty, které neprošly průmyslovým zpracováním.

Při dlouhodobém nahrazování skutečných potravin průmyslovými naše tělo trpí – problémy s kůží (vyrážky, atopie, celulitida), dýcháním, cévami, migrénami, zvyšování cukru v krvi, metabolický syndrom a z toho pramenící další problémy.

 

ukázka fotek Nesladkáře, adventního kalendáře bez sladkostí

 

 

08. 09. 2018

Komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Čtěte také:

Léky miminkům?

  Před nějakou dobou jsem zaslechla rozhovor dvou maminek a od té doby na něj stále myslím a mám potřebu se nějak vyjádřit k rozebíranému tématu. Byla jsem na cvičení miminek a dvě maminky se bavily o užívání vitamínu D. Jedna říkala, že mimčo dostalo od paní doktorky Vigantol a že dávají jednu kapku denně.…

Padání vlasů po porodu

Lidem vypadne za den průměrně 100 vlasů. Někomu jen 50, někomu až 150. Všechno to záleží na našem zdravotním stavu, na kvalitě vlasů a na genetické výbavě. Během těhotenství se toto padání ale razantně sníží. Vlivem hormonálních změn jsou vlasy pevnější, hezčí a méně padají. Vlasový váček je mnohem pevnější, než kdy dříve, vlas drží…

Proč zažívat naprostou tmu?

Vzbudím se v noci a v ložnici je pološero. Úplnou tmu jsem nezažila už pěkně dlouho. Máme tam tak velké “světlo”, že i přebalím dítě, aniž bych musela rozsvítit. Myslela jsem že mi to nevadí, ale opak je pravdou. Naprostá černočerná tma nerušená světelným smogem je pro tělo prospěšná ze několika důvodů. Prvním důvodem jsou…