Domácí a průmyslový makový závin
Ne každý má chuť péct a vařit doma. Koupit vakuovaný závin a mít ho k dispozici do zásoby zní skvěle. Když si uvědomíte, o kolik více “sajrajtu” si dáte do těla, když si dáte kupovaný vakuovaný makový závin místo domácího, pravděpodobně konzumaci prefabrikátů alespoň trochu omezíte. Pro rychlé srovnání, na domácí makový závin potřebujete 8 surovin a na ten průmyslový 52. Pokud se snažíte zhubnout, energeticky náročnější bude určitě ten kupovaný. A navíc všechna aditiva, dochucovadla, konzervanty a stabilizátory rozhazují trávicí hormony a poškozují organismus.
Těsto:
Při pečení doma:
7 přísad
sůl, mléko, máslo, vejce, cukr, droždí, pšeničná mouka
Kupovaný závin:
28 přísad
pšeničná mouka
voda
cukr
řepkový olej
droždí
sirup z invertního cukru (cukr, voda, kyselina citronová)
zlepšovací přípravek (pšeničná mouka, E471 (mono a diglyceridy mastných kyselin), E472e (estery mono a diglyceridů kyseliny mono a diacetylvinné), řepkový lecitin, cukr, pšeničná sladová mouka, E466 (karboxymethylcelulóza), xanthan; pšeničná vláknina, sušené nízkotučné mléko, aroma, koření, karoteny)
sůl
vaječná melanž (vejce, jedlá sůl, kyselina octová, kyselina mléčná a mléčnan sodný)
propionan vápenatý
Průmysl použije místo másla olej, místo vejce vaječnou melanž, místo mléka vodu
a aby nám to chutnalo, zlepšovací přípravek. Všemocný zlepšovací přípravek obsahuje 13 přísad, včetně gumy. Příroda své výrobky neumí ošidit, není potom potřeba žádný zlepšovací přípravek. Všechno je skvělé tak, jak je.
Náplň:
Při pečení doma:
3 přísady
mák, mléko, cukr
Kupovaný závin:
24 přísad
maková směs (mák, cukr, maltodextrin, bramborová bobtnavá mouka, vaječný bílek, E401 (alginát sodný), E1422 (Acetát zesíťovaného adipátu škrobu); koření, aroma, kyselina sorbová),
voda
sirup z invertního cukru (cukr, voda, kyselina citronová)
strouhanka (pšeničná mouka, voda, droždí, řepkový olej, sůl, ječný slad, cukr, glukóza, sója)
citrónové aroma
V náplni je maku minimum. Jeho množství je navýšeno ve vodě nabobtnanou bramborovou moukou, falešnou strouhankou, gumou, škrobem a dalšími. Místo mléka je voda, ve strouhance je soja, glukóza a cukr (to je v podstatě to samé) a další zbytečnost.
Pokud to myslíte se svým zdravím a tělem vážně, jezte přirozené potraviny, ty, které neprošly průmyslovým zpracováním.
Při dlouhodobém nahrazování skutečných potravin průmyslovými naše tělo trpí – problémy s kůží (vyrážky, atopie, celulitida), dýcháním, cévami, migrénami, zvyšování cukru v krvi, metabolický syndrom a z toho pramenící další problémy.
Komentář