Co se děje v těle po snědení cukru



Cukr je primárním zdrojem energie pro vaše buňky. Nejběžnější jednoduchý cukr je glukóza a fruktóza. Složené sacharidy (skvělým zdrojem jsou ovesné vločky) jsou během trávení postupně rozštěpeny na jednoduché cukry a dále jsou metabolizovány buňkami, aby produkovali energii. Krev normálně obsahuje asi 5 g rozpuštěného cukru (přibližně jedna čajová lžička). Je to cca 20 kalorií, které vám vystačí na pětiminutovou procházku.

Cukr se začne vstřebávat už v ústech. Tím se rozběhne kaskáda mechanismů, které cukr zpracovávají tak, aby byla jeho hladina v krvi opět v normálu.

Jak se chová tělo po přijetí cukru - kostky cukru.

Přečtěte si, co dělá cukr v mozku, játrech, slinivce, kůži a dalších částech těla:


Mozek

Cukr způsobí, že mozek uvolní dopamin a další látky, které zprostředkovávají potěšení. Ve studiích na krysách vysoké hladiny cukru způsobovaly, že se krysy chovaly jako drogově závislí.


Játra

Játra používají fruktózu k vytvoření tuků. Tento proces se nazývá lipogeneze. Příliš mnoho cukru způsobí, že se tvoří příliš velké tukové váčky, které játra poškozují.


Zuby

Bakterie (například Streptococcus mutans) se živí zbylým cukrem v ústech a svým metabolismem ho přeměňují na kyselinu mléčnou. Ta vyplavuje minerály ze zubu a způsobuje jeho kažení.


Slinivka

Zvýšení krevního cukru stimuluje beta buňky, aby vyplavovaly inzulin. Inzulin je hormon, který se snaží normalizovat hladinu cukru v krvi. Dělá to tak, že dává signál ostatním buňkám, aby cukr zpracovaly. Hlavně játra a svaly začnou přeměňovat glukózu na glykogen na uskladnění do zásoby.


Kůže

Glukóza a fruktóza tvoří můstky mezi aminokyselinami kolagenem a elastinem. To znemožňuje těmto aminokyselinám správně pracovat a začnou se tvořit vrásky.


Srdce

Vysoká hladina insulinu v krvi stimuluje svalové buňky okolo buněčné stěny arterie, aby se rychleji zvětšovala. Tím pádem se zmenšuje objem krve, který je schopný arterií projít. Aby se všude dostalo tolik krve, kolik potřebujeme, musí tělo zvýšit tlak a začít posílat menší objem krve rychleji a prudšeji. Kromě zvýšení krevního tlaku to vede k dalším nemocem srdce.



Shrnutí

S přirozeně se vyskytujícími cukry si tělo umí poradit. Když ale začneme tělo přetěžovat přidanými cukry v průmyslově zpracovaných výrobcích, kompenzační mechanismy těla začnou selhávat. Proto je pro naše zdraví důležité se cukru spíše vyhýbat.

Jak to v těle vypadá při nadbytku cukru popíši někdy příště.

Chcete pomoci s úpravou svého jídelníčku? Pomoci se zbavit závislosti na sladkém? Napište mi, společně vymyslíme jednoduché a malé změny, po kterých se budete cítit dobře,  váha se bude optimalizovat a dosáhnete i dalších cílů.


Tipy na omezení sladkého najdete ve článku Omezení sladkého nejen u dětí.


24. 06. 2020

Komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Čtěte také:

Omezení sladkého nejen u dětí

Má to vůbec smysl? Jak nám to může pomoci? Nejnovější studie dokazují, že ne tuky, ale přemíra jednoduchých cukrů dělá v našem těle velikou paseku. Kromě cukrovky mají vliv i na vysoký krevní tlak, zvýšenou hladinu cholesterolu, ale dokonce i na Alzheimerovu demenci. Navíc tělo si umí jednoduché cukry samo vyrobit, takže je vůbec nepotřebuje…

Padání vlasů po porodu

Lidem vypadne za den průměrně 100 vlasů. Někomu jen 50, někomu až 150. Všechno to záleží na našem zdravotním stavu, na kvalitě vlasů a na genetické výbavě. Během těhotenství se toto padání ale razantně sníží. Vlivem hormonálních změn jsou vlasy pevnější, hezčí a méně padají. Vlasový váček je mnohem pevnější, než kdy dříve, vlas drží…