Co se děje v těle po snědení cukru
Cukr je primárním zdrojem energie pro vaše buňky. Nejběžnější jednoduchý cukr je glukóza a fruktóza. Složené sacharidy (skvělým zdrojem jsou ovesné vločky) jsou během trávení postupně rozštěpeny na jednoduché cukry a dále jsou metabolizovány buňkami, aby produkovali energii. Krev normálně obsahuje asi 5 g rozpuštěného cukru (přibližně jedna čajová lžička). Je to cca 20 kalorií, které vám vystačí na pětiminutovou procházku.
Cukr se začne vstřebávat už v ústech. Tím se rozběhne kaskáda mechanismů, které cukr zpracovávají tak, aby byla jeho hladina v krvi opět v normálu.

Přečtěte si, co dělá cukr v mozku, játrech, slinivce, kůži a dalších částech těla:
Mozek
Cukr způsobí, že mozek uvolní dopamin a další látky, které zprostředkovávají potěšení. Ve studiích na krysách vysoké hladiny cukru způsobovaly, že se krysy chovaly jako drogově závislí.
Játra
Játra používají fruktózu k vytvoření tuků. Tento proces se nazývá lipogeneze. Příliš mnoho cukru způsobí, že se tvoří příliš velké tukové váčky, které játra poškozují.
Zuby
Bakterie (například Streptococcus mutans) se živí zbylým cukrem v ústech a svým metabolismem ho přeměňují na kyselinu mléčnou. Ta vyplavuje minerály ze zubu a způsobuje jeho kažení.
Slinivka
Zvýšení krevního cukru stimuluje beta buňky, aby vyplavovaly inzulin. Inzulin je hormon, který se snaží normalizovat hladinu cukru v krvi. Dělá to tak, že dává signál ostatním buňkám, aby cukr zpracovaly. Hlavně játra a svaly začnou přeměňovat glukózu na glykogen na uskladnění do zásoby.
Kůže
Glukóza a fruktóza tvoří můstky mezi aminokyselinami kolagenem a elastinem. To znemožňuje těmto aminokyselinám správně pracovat a začnou se tvořit vrásky.
Srdce
Vysoká hladina insulinu v krvi stimuluje svalové buňky okolo buněčné stěny arterie, aby se rychleji zvětšovala. Tím pádem se zmenšuje objem krve, který je schopný arterií projít. Aby se všude dostalo tolik krve, kolik potřebujeme, musí tělo zvýšit tlak a začít posílat menší objem krve rychleji a prudšeji. Kromě zvýšení krevního tlaku to vede k dalším nemocem srdce.
Shrnutí
S přirozeně se vyskytujícími cukry si tělo umí poradit. Když ale začneme tělo přetěžovat přidanými cukry v průmyslově zpracovaných výrobcích, kompenzační mechanismy těla začnou selhávat. Proto je pro naše zdraví důležité se cukru spíše vyhýbat.
Jak to v těle vypadá při nadbytku cukru popíši někdy příště.
Chcete pomoci s úpravou svého jídelníčku? Pomoci se zbavit závislosti na sladkém? Napište mi, společně vymyslíme jednoduché a malé změny, po kterých se budete cítit dobře, váha se bude optimalizovat a dosáhnete i dalších cílů.
Tipy na omezení sladkého najdete ve článku Omezení sladkého nejen u dětí.
Komentář