Domácí nebo průmyslově zpracovaná klobása?

 

Milujete klobásky? Dobře si vybírejte, kterou sníte. Společně s masem totiž cpete do těla spoustu dalších věcí. Koho by třeba napadlo, že v klobáse budou 3 druhy sladidel nebo nebezpečná barviva?

Pro srovnání jsem vybrala Tesco česnekovou klobásu volnou. Obsahuje 37 surovin, z toho 2 počítané mezi zdraví nebezpečné. Samozřejmě ty nebezpečné jsou schované pod kód éčka. Jednou z nich je rakovinotvorný dusitan sodný. Druhou je červené barvivo košenila, které způsobuje alergie a astma, není vhodné pro děti a může být i rakovinotvorné.

Průmyslově vyráběná klobása obsahuje jen 40 % masa, zbylých 60 % je koření, barviva, sladidla, umělé bílkoviny, plnidla, sádlo a voda. Podívejte se sami.

 

Složení průmyslově zpracované klobásy:

maso (vepřové + hovězí – 40%), vepřové sádlo, vepřové pojivové tkáně, voda, česnek, sůl, pšeničný škrob, sójová vláknina, izolát sójového proteinu, E451 (trifosforečnan sodný a draselný), E450 (difosforečnany), E452 (polyfosforečnan sodný, draselný, vápenatý), rostlinná vláknina (pšeničná, sójová), E407 (karagen), chlorid draselný, E316 (erythorban sodný), E300 (kyselina askorbová), glukóza, maltodextrin, sacharóza, E621 (L-glutaman sodný), E331 (citronan sodný), majoránka, česnek, kajenský pepř, černý pepř, aroma (obsahuje laktózu), extrakty koření, hydrolyzovaný sójový protein, E120 (košenila), E471 (mono a diglyceridy mastných kyselin), E472c (estery mono a diglyceridů kyseliny citronové), vepřová bílkovina, E250 (dusitan sodný)

 

Oproti tomu domácí klobáska obsahuje jen maso a koření, dohromady 8 přísad.

Složení domácí klobásy:

vepřové střívko

mletá sladká paprika

majoránka

pepř

drcený kmín

sůl

česnek

maso (vepřová plec + vepřový bok s kostí)

 

Máte to ve vlastních rukách, čím se budete živit. Jestli upřednostníte kvalitní potraviny nebo náhražky průmyslu.

 

Další články:

Domácí a průmyslový makový závin

 

09. 09. 2018

Komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Čtěte také:

Čím víc tělu prospěšných mikroorganismů máš, tím jsi štíhlejší

  Hlavně v našich střevech, ústech, v močových cestách, v pochvě, na kůži, dýchacích cestách a dalších sliznicích v těle jsou bakterie. Tělu prospěšné mikroorganismy, které s námi žijí v symbióze, ve vzájemně prospěšném soužití. My jim dodáváme potravu a bezpečné prostředí k žití, oni nám pomáhají s trávením, s imunitou, zabraňují množení patogenních (zlých)…

Protahování svalů je stejně důležité jako cvičení

Co je v životě důležité? Peníze, duševní bohatství, zážitky? Ne, je to zdraví. Bez něho si neužijete výlet do neznámých krajin, neprojedete se na čtyřkolce či skutečně neprožijete dovolenou snů. Každý zkouší, jak si zdravý stav těla a mysli udržet. Někomu fungují procházky v přírodě, druhému adrenalinový sport a třetí zase miluje pobyt v posteli. Co je však…

Rakytník - módní výstřelek nebo opravdový zázrak?

V poslední době se objevuje čím dál víc výrobků s rakytníkem. Lidé rakytník pěstují, kupují jeho extrakty. Je to opravdu takový zázrak? Není to jen móda nebo reklamní trik?   Obsah účinných látek Množství účinných látek v rakytníku je opravdu unikátní. Obsahuje celé spektrum vitamínů - A, B1, B2, B3, B6, B9, C, D, E,…