Domácí nebo průmyslově zpracovaná klobása?

 

Milujete klobásky? Dobře si vybírejte, kterou sníte. Společně s masem totiž cpete do těla spoustu dalších věcí. Koho by třeba napadlo, že v klobáse budou 3 druhy sladidel nebo nebezpečná barviva?

Pro srovnání jsem vybrala Tesco česnekovou klobásu volnou. Obsahuje 37 surovin, z toho 2 počítané mezi zdraví nebezpečné. Samozřejmě ty nebezpečné jsou schované pod kód éčka. Jednou z nich je rakovinotvorný dusitan sodný. Druhou je červené barvivo košenila, které způsobuje alergie a astma, není vhodné pro děti a může být i rakovinotvorné.

Průmyslově vyráběná klobása obsahuje jen 40 % masa, zbylých 60 % je koření, barviva, sladidla, umělé bílkoviny, plnidla, sádlo a voda. Podívejte se sami.

 

Složení průmyslově zpracované klobásy:

maso (vepřové + hovězí – 40%), vepřové sádlo, vepřové pojivové tkáně, voda, česnek, sůl, pšeničný škrob, sójová vláknina, izolát sójového proteinu, E451 (trifosforečnan sodný a draselný), E450 (difosforečnany), E452 (polyfosforečnan sodný, draselný, vápenatý), rostlinná vláknina (pšeničná, sójová), E407 (karagen), chlorid draselný, E316 (erythorban sodný), E300 (kyselina askorbová), glukóza, maltodextrin, sacharóza, E621 (L-glutaman sodný), E331 (citronan sodný), majoránka, česnek, kajenský pepř, černý pepř, aroma (obsahuje laktózu), extrakty koření, hydrolyzovaný sójový protein, E120 (košenila), E471 (mono a diglyceridy mastných kyselin), E472c (estery mono a diglyceridů kyseliny citronové), vepřová bílkovina, E250 (dusitan sodný)

 

Oproti tomu domácí klobáska obsahuje jen maso a koření, dohromady 8 přísad.

Složení domácí klobásy:

vepřové střívko

mletá sladká paprika

majoránka

pepř

drcený kmín

sůl

česnek

maso (vepřová plec + vepřový bok s kostí)

 

Máte to ve vlastních rukách, čím se budete živit. Jestli upřednostníte kvalitní potraviny nebo náhražky průmyslu.

 

Další články:

Domácí a průmyslový makový závin

 

09. 09. 2018

Komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Čtěte také:

Vědomé stravování

Určitě jste slyšeli, že by bylo dobré jíst pomalu, pořádně kousat, nehltat a tak dále. Chápu, že pro mnohé to je v dnešním hektickém světě náročné - práce, děti a stres nám nedovolí jíst pomalu a jídlo si řádně vychutnat. V článku najdete 6 bodů, jak jíst vědoměji. Zkuste je postupně zapojovat do svého života…

Vánoční nedieta

  Před Vánoci je hromada stresu. Ze všech stran na nás blikají světýlka,  tlačí reklamy, děsí nás přípravy, pečení a úklid. Proč si k tomu všemu přidávat ještě další stres z jedení cukroví? Navíc, jedení ve stresu a se stresem je pro tělo horší, než jedení v klidu a pohodě. Pokud toužíte po lepší postavě,…

Zhubnout rychle nebo navždy?

  Je možné zhubnout snadno, rychle a napořád? Většina z nás tuší, že to takhle asi nefunguje. I přes to je internet zaplavený rychlými zaručenými radami - “Ploché břicho za 5 týdnů”, “Jak zhubnout 12 kg za týden”, “Stačí jedna dávka tohoto přípravku a už hubnete”. atd.. Také pro vás jednu radu mám. Ty zaručené…