Domácí nebo průmyslově zpracovaná klobása?

 

Milujete klobásky? Dobře si vybírejte, kterou sníte. Společně s masem totiž cpete do těla spoustu dalších věcí. Koho by třeba napadlo, že v klobáse budou 3 druhy sladidel nebo nebezpečná barviva?

Pro srovnání jsem vybrala Tesco česnekovou klobásu volnou. Obsahuje 37 surovin, z toho 2 počítané mezi zdraví nebezpečné. Samozřejmě ty nebezpečné jsou schované pod kód éčka. Jednou z nich je rakovinotvorný dusitan sodný. Druhou je červené barvivo košenila, které způsobuje alergie a astma, není vhodné pro děti a může být i rakovinotvorné.

Průmyslově vyráběná klobása obsahuje jen 40 % masa, zbylých 60 % je koření, barviva, sladidla, umělé bílkoviny, plnidla, sádlo a voda. Podívejte se sami.

 

Složení průmyslově zpracované klobásy:

maso (vepřové + hovězí – 40%), vepřové sádlo, vepřové pojivové tkáně, voda, česnek, sůl, pšeničný škrob, sójová vláknina, izolát sójového proteinu, E451 (trifosforečnan sodný a draselný), E450 (difosforečnany), E452 (polyfosforečnan sodný, draselný, vápenatý), rostlinná vláknina (pšeničná, sójová), E407 (karagen), chlorid draselný, E316 (erythorban sodný), E300 (kyselina askorbová), glukóza, maltodextrin, sacharóza, E621 (L-glutaman sodný), E331 (citronan sodný), majoránka, česnek, kajenský pepř, černý pepř, aroma (obsahuje laktózu), extrakty koření, hydrolyzovaný sójový protein, E120 (košenila), E471 (mono a diglyceridy mastných kyselin), E472c (estery mono a diglyceridů kyseliny citronové), vepřová bílkovina, E250 (dusitan sodný)

 

Oproti tomu domácí klobáska obsahuje jen maso a koření, dohromady 8 přísad.

Složení domácí klobásy:

vepřové střívko

mletá sladká paprika

majoránka

pepř

drcený kmín

sůl

česnek

maso (vepřová plec + vepřový bok s kostí)

 

Máte to ve vlastních rukách, čím se budete živit. Jestli upřednostníte kvalitní potraviny nebo náhražky průmyslu.

 

Další články:

Domácí a průmyslový makový závin

 

09. 09. 2018

Komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Čtěte také:

Vlákniny není nikdy dost!

Když dělám analýzu jídelníčků, téměř každý tam má nedostatek vlákniny. Jakto? Asi proto, že v průmyslově zpracovaných výrobcích téměř není. Najdeme ji v ovoci, zelenině, luštěninách nebo celozrnných výrobcích. Nepatří sice mezi živiny, ale má pro tělo řadu benefitů jako snížení rizika diabetu, srdečních nemocí a některých typů rakoviny, snížení hmotnosti a další. Přečtěte si…

Pomelo a zdraví

Protože se moje zdravotní a výživové poradenství jmenuje POMELO. Rozhodla jsem se napsat článek o zdravotních benefitech pomela, jeho výživových hodnotách a dalších zajímavostech. Pomelo je velké ovoce pocházející z Asie. Je příbuzné ke grepu, ale je mnohem sladší. Je výživově bohaté a je super ho pravidelně zařazovat do jídelníčku. Je to velmi zdravá a…

Padání vlasů po porodu

Lidem vypadne za den průměrně 100 vlasů. Někomu jen 50, někomu až 150. Všechno to záleží na našem zdravotním stavu, na kvalitě vlasů a na genetické výbavě. Během těhotenství se toto padání ale razantně sníží. Vlivem hormonálních změn jsou vlasy pevnější, hezčí a méně padají. Vlasový váček je mnohem pevnější, než kdy dříve, vlas drží…