Domácí nebo průmyslově zpracovaná klobása?
Milujete klobásky? Dobře si vybírejte, kterou sníte. Společně s masem totiž cpete do těla spoustu dalších věcí. Koho by třeba napadlo, že v klobáse budou 3 druhy sladidel nebo nebezpečná barviva?
Pro srovnání jsem vybrala Tesco česnekovou klobásu volnou. Obsahuje 37 surovin, z toho 2 počítané mezi zdraví nebezpečné. Samozřejmě ty nebezpečné jsou schované pod kód éčka. Jednou z nich je rakovinotvorný dusitan sodný. Druhou je červené barvivo košenila, které způsobuje alergie a astma, není vhodné pro děti a může být i rakovinotvorné.
Průmyslově vyráběná klobása obsahuje jen 40 % masa, zbylých 60 % je koření, barviva, sladidla, umělé bílkoviny, plnidla, sádlo a voda. Podívejte se sami.
Složení průmyslově zpracované klobásy:
maso (vepřové + hovězí – 40%), vepřové sádlo, vepřové pojivové tkáně, voda, česnek, sůl, pšeničný škrob, sójová vláknina, izolát sójového proteinu, E451 (trifosforečnan sodný a draselný), E450 (difosforečnany), E452 (polyfosforečnan sodný, draselný, vápenatý), rostlinná vláknina (pšeničná, sójová), E407 (karagen), chlorid draselný, E316 (erythorban sodný), E300 (kyselina askorbová), glukóza, maltodextrin, sacharóza, E621 (L-glutaman sodný), E331 (citronan sodný), majoránka, česnek, kajenský pepř, černý pepř, aroma (obsahuje laktózu), extrakty koření, hydrolyzovaný sójový protein, E120 (košenila), E471 (mono a diglyceridy mastných kyselin), E472c (estery mono a diglyceridů kyseliny citronové), vepřová bílkovina, E250 (dusitan sodný)
Oproti tomu domácí klobáska obsahuje jen maso a koření, dohromady 8 přísad.
Složení domácí klobásy:
vepřové střívko
mletá sladká paprika
majoránka
pepř
drcený kmín
sůl
česnek
maso (vepřová plec + vepřový bok s kostí)
Máte to ve vlastních rukách, čím se budete živit. Jestli upřednostníte kvalitní potraviny nebo náhražky průmyslu.
Další články:
Komentář