Počítání kalorií nemá smysl

Kalorie je fyzikální jednotka pro energii. Ve vědě je nahrazována jednotkou kJ (kilojoule [kilodžaul]). V potravinářství a v různých hubnoucích příručkách se ale stále používá (většinou se používá kilokalorie – kcal).

Kolik má které jídlo kalorií je experimentálně zjištěné z kalorimetru. To je přístroj, který cokoli “spálí”. Kolik energie (tepelné) se uvolní, tak takovou má daná věc energetickou hodnotu.

Zjistilo se, že energetická hodnota 1 gramu 3 základních makroživin je: bílkoviny 17 kJ,  sacharidy 17 kJ a tuky 38 kJ. Od tohoto objevu se každá potravina rozpitvá, zjistí se složení, abychom mohli spočítat, kolik toho vlastně jíme a kolik bychom toho měli sníst.

Hlídat si příjem energie má jeden háček. Naše tělo není kalorimetr. Nespálí vše beze zbytku na čistou energii, ze které bychom žili. Naše tělo je komplexní složitý organismus, který pomocí hormonů a enzymů zpracovává potraviny tak, aby je mohlo využít. Roli hraje kromě makroživin také mikrobiom, vitamíny, minerály, genetika, hormony, fyzická kondice, kombinace jídel, spánek a další vlivy. 

Vlivů na spalování je v našem těle příliš mnoho, abychom to mohli jasně spočítat. Jednou se v těle spálí 1 g sacharidů úplně, příště se zase všechno uloží a při dalším jídle se spálí polovina. Na to jsou všechny kalkulačky krátké.

 

A jak to tedy dělat? Poslouchat své tělo.  Jíst kvalitní a průmyslově nezpracované potraviny – bez aditiv, barviv, sladidel, konzervantů, dochucovadel atd. Vysoce průmyslově zpracované potraviny tělo klamou a nutí ho chtít stále více. Pokud své tělo dlouhodobě krmíte vysoce zpracovanými potravinami, tělo si pravděpodobně neumí o nic říci. Zkuste chvíli jíst jen základní potraviny a výrobky z nich a uvidíte, jak se budete lépe cítit. Tělo se postupně začne vracet ke své přirozenosti.

Průmyslově zpracované výrobky obsahují mnohem více surovin a zbytečností, než výrobky udělané doma ze základních potravin. Podívejte se na článek srovnávající domácí a průmyslové klobásy a domácí a průmyslový makový závin.

Když se podíváte na složení vysoce průmyslově zpracovaných potravin, tak zjistíte, že makroživiny (tuky, bílkoviny a 

sacharidy) jsou třeba jen část obsahu a jen část přijaté energie. Např. pivo, to obsahuje 69,7 kJ (16,5 kcal) z tuků, bílkovin a sacharidů, ale jeho celková energie je 180 kJ (43 kcal). Další energie je z alkoholu a dalších v tabulkách nenapsaných složek.

Věčným počítáním kalorií se člověk dostává do stresu. Přitom fyzická a duševní pohoda je základním předpokladem pro správné trávení a netloustnutí.

Racionálním jídelníčkem, kdy se jí chutné, zdravé, základní potraviny, se dostanete do fyzické pohody. Tělo dostane

to, co potřebuje pro správné fungování. A Vy se nemusíte stresovat počítáním. Pokud chcete poradit jako konkrétně na to, napište. Společně probereme Váš jídelníček tak, abyste všemu rozuměli a vždy věděli co a jak.

 

06. 01. 2019

Komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Čtěte také:

Padání vlasů po porodu

Lidem vypadne za den průměrně 100 vlasů. Někomu jen 50, někomu až 150. Všechno to záleží na našem zdravotním stavu, na kvalitě vlasů a na genetické výbavě. Během těhotenství se toto padání ale razantně sníží. Vlivem hormonálních změn jsou vlasy pevnější, hezčí a méně padají. Vlasový váček mnohem pevněji, než kdy dříve, vlas drží a…

O kuchyňské soli

Molekula kuchyňské soli (NaCl) obsahuje sodík (Na) a chlor (Cl). Oba tyto prvky tělo potřebuje pro svoji správnou funkci. Je třeba si ale uvědomovat, že je získáváme i z jiných zdrojů, než ze soli a nepřehánět to s ní. Doporučená dávka soli je maximálně 5 g za den. Pro představu to je jedna čajová lžička.…

Domácí nebo průmyslově zpracovaná klobása?

  Milujete klobásky? Dobře si vybírejte, kterou sníte. Společně s masem totiž cpete do těla spoustu dalších věcí. Koho by třeba napadlo, že v klobáse budou 3 druhy sladidel nebo nebezpečná barviva? Pro srovnání jsem vybrala Tesco česnekovou klobásu volnou. Obsahuje 37 surovin, z toho 2 počítané mezi zdraví nebezpečné. Samozřejmě ty nebezpečné jsou schované…