O kuchyňské soli

Molekula kuchyňské soli (NaCl) obsahuje sodík (Na) a chlor (Cl). Oba tyto prvky tělo potřebuje pro svoji správnou funkci. Je třeba si ale uvědomovat, že je získáváme i z jiných zdrojů, než ze soli a nepřehánět to s ní.

Doporučená dávka soli je maximálně 5 g za den. Pro představu to je jedna čajová lžička. Počítá se do toho ale všechna sůl, kterou za den zkonzumujete. Není to jen ta, kterou vysypete ze slánky. Sůl je skrytá téměř ve všech průmyslově zpracovaných produktech. V uzeninách, sýrech, minerálkách ale i v běžném pečivu. (Které často dáváme i dětem a které může jejich denní dávku zvýšit i o 300 % oproti maximální doporučené denní dávce.) Z jedné čajové lžičky je 1/5 určena k dosolení, zbytek je v potravinách. Čím více průmyslově zpracovaných potravin konzumujete, tím více soli sníte. A proč ji výrobci do výrobků tolik přidávají? Podporují vaši závislost na slaném, chtějí, abyste stále kupovali a kupovali jejich výrobky. Dále je sůl jeden z nejlevnějších konzervantů.

Průměrná spotřeba soli na jednoho Čecha, včetně kojenců! je 16,5 g (6 kg za rok!). Je to 3 x více, než je maximální doporučená denní dávka.

Přejídání se solí znamená pro lidské tělo velkou zátěž. Způsobuje zadržování vody, otoky, zvýšení tlaku. Nadbytek soli poškozuje ledviny, prostatu, zvyšuje riziko infarktu a mrtvice. A to i u dětí.

Nadměrnému dosolování hraje do karet i fakt, že slaná chuť je nesmírně návyková. Pokud si zvykneme na slané, 

nepřisolené věci nám přijdou bez chuti. Naše chuťové buňky přestávají na běžné chutě potravin reagovat. Odvyknout slané chuti je náročnější, než odvyknout sladkému.

Řešení ale existuje.

  • Zkoušejte nové druhy koření a postupně soli ubírejte. K pálivým nebo hodně aromatickým kořením mnohdy ani žádné dosolení není potřeba.
  • Z lékárny můžete vyzkoušet „zdravější“ sůl Salka. Ta obsahuje méně sodíku. Místo něho obsahuje draslík. Sůl s obsahem draslíku nesolí tolik a je trochu nahořklá, takže ji můžete využít k odvykání slané chuti. Není to ale konečné řešení, je to spíše pomoc při snižování solení.
  • A vyhýbejte se průmyslově zpracovaným potravinám, v mrkvi nebo vajíčku žádná přidaná sůl není.

 

17. 12. 2018

Komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Čtěte také:

Zhubnout rychle nebo navždy?

  Je možné zhubnout snadno, rychle a napořád? Většina z nás tuší, že to takhle asi nefunguje. I přes to je internet zaplavený rychlými zaručenými radami - “Ploché břicho za 5 týdnů”, “Jak zhubnout 12 kg za týden”, “Stačí jedna dávka tohoto přípravku a už hubnete”. atd.. Také pro vás jednu radu mám. Ty zaručené…

Počítání kalorií nemá smysl

Kalorie je fyzikální jednotka pro energii. Ve vědě je nahrazována jednotkou kJ (kilojoule [kilodžaul]). V potravinářství a v různých hubnoucích příručkách se ale stále používá (většinou se používá kilokalorie - kcal). Kolik má které jídlo kalorií je experimentálně zjištěné z kalorimetru. To je přístroj, který cokoli “spálí”. Kolik energie (tepelné) se uvolní, tak takovou má…

Domácí a průmyslový makový závin

  Ne každý má chuť péct a vařit doma. Koupit vakuovaný závin a mít ho k dispozici do zásoby zní skvěle. Když si uvědomíte, o kolik více “sajrajtu” si dáte do těla, když si dáte kupovaný vakuovaný makový závin místo domácího, pravděpodobně konzumaci prefabrikátů alespoň trochu omezíte. Pro rychlé srovnání, na domácí makový závin potřebujete…