Domácí rakytníkové želé

 

Už dlouho jsem přemýšlela nad výrobou vlastního želé a konečně jsem se do toho pustila. Na keříku mi zbylo ještě trochu rakytníku, tak jsem si řekla, že udělám zdravé rakytníkové (Více o rakytníku ve článku zde) bonbony. Takové, o kterých vím, že při výrobě neprojdou varem a že se v nich nezničí žádné účinné látky. A také takové, o kterých budu vědět přesné složení a bude se mi líbit. Navíc mám ráda experimentování v kuchyni, takže jsem si ani nehledala žádný návod a prostě to zkusila.

Suroviny:

  • Rakytník
  • Cukr
  • Želatina
  • Tuk na vymaštění formiček. Já použila kokosový olej.

Postup:

  1. Plody rakytníku vymačkat a přecedit, aby zbyla jen šťáva.
  2. Vzniklou šťávu dochutit cukrem dle chuti. Rakytník je hodně kyselý, ale já i přesto dala cukru málo. Věděla jsem, že želé určitě sním dost rychle a kyselé mám ráda. Takto oslazená šťáva vážila 250 g.
  3. Připravit si hrnec, dát tam pár lžic vody a nasypat 20 g želatiny. Vybrala jsem si želatinu, která v sobě nemá přidané žádné škroby, cukry ani další zbytečnosti.
  4. Za stálého míchání zahřát, aby se želatina rozpustila. Pozor, nesmí se vařit!
  5. Do rozpuštěné želatiny přidat několik lžic šťávy a stále míchat. Teď přestaňte směs ohřívat.
  6. Teď už je čas přimíchat zbytek šťávy.
  7. Vlijte do vymaštěných formiček.
  8. Nechte ztuhnout.
  9. Teď hurá ochutnávat.

Pár poznámek:

  • Nalila jsem to do formy na led, takže jsem měla želé kostky.
  • Konzistencí to bylo spíš jako žužu z pouti, než gumoví medvídci, ale bylo to superdobré!
  • Pozor na trvanlivost! Nedáváte tam žádné konzervanty, takže to vydrží jen tak dlouho, jako ovocná šťáva. Cukr by konzervoval, kdyby ho tam bylo víc, než 60 %. To v mém případě nebylo ani náhodou.

 

Domácí a průmyslový makový závin

 

03. 10. 2018

Komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Čtěte také:

Domácí nebo průmyslově zpracovaná klobása?

  Milujete klobásky? Dobře si vybírejte, kterou sníte. Společně s masem totiž cpete do těla spoustu dalších věcí. Koho by třeba napadlo, že v klobáse budou 3 druhy sladidel nebo nebezpečná barviva? Pro srovnání jsem vybrala Tesco česnekovou klobásu volnou. Obsahuje 37 surovin, z toho 2 počítané mezi zdraví nebezpečné. Samozřejmě ty nebezpečné jsou schované…

Domácí a průmyslový makový závin

  Ne každý má chuť péct a vařit doma. Koupit vakuovaný závin a mít ho k dispozici do zásoby zní skvěle. Když si uvědomíte, o kolik více “sajrajtu” si dáte do těla, když si dáte kupovaný vakuovaný makový závin místo domácího, pravděpodobně konzumaci prefabrikátů alespoň trochu omezíte. Pro rychlé srovnání, na domácí makový závin potřebujete…

Rozhovor se mnou

Rozhovor pro server www.byzmag.cz, autorka článku je  Jana Albrechtová. Co vás k výživovému poradenství přivedlo? Vždy mě zajímalo zdraví a obecně zdravý životní styl a výživa k tomu patří. Je to jedna z věcí, kterou může každý z nás zlepšovat svůj zdravotní stav. Specializujete se na odvykání kouření. Na co se s klientem nejčastěji soustředíte? Co bývá pro vaše klienty největším…