Domácí rakytníkové želé
Už dlouho jsem přemýšlela nad výrobou vlastního želé a konečně jsem se do toho pustila. Na keříku mi zbylo ještě trochu rakytníku, tak jsem si řekla, že udělám zdravé rakytníkové (Více o rakytníku ve článku zde) bonbony. Takové, o kterých vím, že při výrobě neprojdou varem a že se v nich nezničí žádné účinné látky. A také takové, o kterých budu vědět přesné složení a bude se mi líbit. Navíc mám ráda experimentování v kuchyni, takže jsem si ani nehledala žádný návod a prostě to zkusila.
Suroviny:
- Rakytník
- Cukr
- Želatina
- Tuk na vymaštění formiček. Já použila kokosový olej.
Postup:
- Plody rakytníku vymačkat a přecedit, aby zbyla jen šťáva.
- Vzniklou šťávu dochutit cukrem dle chuti. Rakytník je hodně kyselý, ale já i přesto dala cukru málo. Věděla jsem, že želé určitě sním dost rychle a kyselé mám ráda. Takto oslazená šťáva vážila 250 g.
- Připravit si hrnec, dát tam pár lžic vody a nasypat 20 g želatiny. Vybrala jsem si želatinu, která v sobě nemá přidané žádné škroby, cukry ani další zbytečnosti.
- Za stálého míchání zahřát, aby se želatina rozpustila. Pozor, nesmí se vařit!
- Do rozpuštěné želatiny přidat několik lžic šťávy a stále míchat. Teď přestaňte směs ohřívat.
- Teď už je čas přimíchat zbytek šťávy.
- Vlijte do vymaštěných formiček.
- Nechte ztuhnout.
- Teď hurá ochutnávat.
Pár poznámek:
- Nalila jsem to do formy na led, takže jsem měla želé kostky.
- Konzistencí to bylo spíš jako žužu z pouti, než gumoví medvídci, ale bylo to superdobré!
- Pozor na trvanlivost! Nedáváte tam žádné konzervanty, takže to vydrží jen tak dlouho, jako ovocná šťáva. Cukr by konzervoval, kdyby ho tam bylo víc, než 60 %. To v mém případě nebylo ani náhodou.
03. 10. 2018
Komentář