Domácí rakytníkové želé

 

Už dlouho jsem přemýšlela nad výrobou vlastního želé a konečně jsem se do toho pustila. Na keříku mi zbylo ještě trochu rakytníku, tak jsem si řekla, že udělám zdravé rakytníkové (Více o rakytníku ve článku zde) bonbony. Takové, o kterých vím, že při výrobě neprojdou varem a že se v nich nezničí žádné účinné látky. A také takové, o kterých budu vědět přesné složení a bude se mi líbit. Navíc mám ráda experimentování v kuchyni, takže jsem si ani nehledala žádný návod a prostě to zkusila.

Suroviny:

  • Rakytník
  • Cukr
  • Želatina
  • Tuk na vymaštění formiček. Já použila kokosový olej.

Postup:

  1. Plody rakytníku vymačkat a přecedit, aby zbyla jen šťáva.
  2. Vzniklou šťávu dochutit cukrem dle chuti. Rakytník je hodně kyselý, ale já i přesto dala cukru málo. Věděla jsem, že želé určitě sním dost rychle a kyselé mám ráda. Takto oslazená šťáva vážila 250 g.
  3. Připravit si hrnec, dát tam pár lžic vody a nasypat 20 g želatiny. Vybrala jsem si želatinu, která v sobě nemá přidané žádné škroby, cukry ani další zbytečnosti.
  4. Za stálého míchání zahřát, aby se želatina rozpustila. Pozor, nesmí se vařit!
  5. Do rozpuštěné želatiny přidat několik lžic šťávy a stále míchat. Teď přestaňte směs ohřívat.
  6. Teď už je čas přimíchat zbytek šťávy.
  7. Vlijte do vymaštěných formiček.
  8. Nechte ztuhnout.
  9. Teď hurá ochutnávat.

Pár poznámek:

  • Nalila jsem to do formy na led, takže jsem měla želé kostky.
  • Konzistencí to bylo spíš jako žužu z pouti, než gumoví medvídci, ale bylo to superdobré!
  • Pozor na trvanlivost! Nedáváte tam žádné konzervanty, takže to vydrží jen tak dlouho, jako ovocná šťáva. Cukr by konzervoval, kdyby ho tam bylo víc, než 60 %. To v mém případě nebylo ani náhodou.

 

Domácí a průmyslový makový závin

 

03. 10. 2018

Komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Čtěte také:

Zhubnout rychle nebo navždy?

  Je možné zhubnout snadno, rychle a napořád? Většina z nás tuší, že to takhle asi nefunguje. I přes to je internet zaplavený rychlými zaručenými radami - “Ploché břicho za 5 týdnů”, “Jak zhubnout 12 kg za týden”, “Stačí jedna dávka tohoto přípravku a už hubnete”. atd.. Také pro vás jednu radu mám. Ty zaručené…

Počítání kalorií nemá smysl

Kalorie je fyzikální jednotka pro energii. Ve vědě je nahrazována jednotkou kJ (kilojoule [kilodžaul]). V potravinářství a v různých hubnoucích příručkách se ale stále používá (většinou se používá kilokalorie - kcal). Kolik má které jídlo kalorií je experimentálně zjištěné z kalorimetru. To je přístroj, který cokoli “spálí”. Kolik energie (tepelné) se uvolní, tak takovou má…

Domácí nebo průmyslově zpracovaná klobása?

  Milujete klobásky? Dobře si vybírejte, kterou sníte. Společně s masem totiž cpete do těla spoustu dalších věcí. Koho by třeba napadlo, že v klobáse budou 3 druhy sladidel nebo nebezpečná barviva? Pro srovnání jsem vybrala Tesco česnekovou klobásu volnou. Obsahuje 37 surovin, z toho 2 počítané mezi zdraví nebezpečné. Samozřejmě ty nebezpečné jsou schované…