Čím víc tělu prospěšných mikroorganismů máš, tím jsi štíhlejší

 

Hlavně v našich střevech, ústech, v močových cestách, v pochvě, na kůži, dýchacích cestách a dalších sliznicích v těle jsou bakterie. Tělu prospěšné mikroorganismy, které s námi žijí v symbióze, ve vzájemně prospěšném soužití. My jim dodáváme potravu a bezpečné prostředí k žití, oni nám pomáhají s trávením, s imunitou, zabraňují množení patogenních (zlých) bakterií. Takovým dobrým mikroorganismům říkáme probiotika.

 

Mikroorganismů v těle máme víc, než našich vlastních buněk. Jejich význam není radno podceňovat, protože čím dál tím víc a víc studií prokazuje, že mají pro naše tělo pozitivnější význam, než jsme si mysleli.

 

Doktor Tim Spector vypozoroval, že čím různorodější a pestřejší mikroorganismy v těle máme, tím jsme štíhlejší. Vypozoroval to při studiích na dvojčatech. Záznam z jeho přednášky si můžete pustit zde.

 

Takže budeme štíhlí, když budeme mít ta správná probiotika, správný mikrobiom? ANO!

A jak to udělat? Můžu Vám s tím pomoci, pokud chcete zhubnout a být zdravější, napište mi.

Nebo se do toho pusťte sami.

Mikroorganismy do střev můžeme dodávat v tabletkách anebo tím, že zvýšíme příjem vlákniny a kysaných mléčných výrobků.

Po užívání nějakých léků, třeba po antibioticích, je super vhodné dodat probiotika v tabletách. V lékárně je můžete sehnat i pod názvem laktobacily. Koukněte se na výběr probiotik tady

Pokud ale nejste po žádné léčbě, je vhodné jíst takové potraviny, které zvýší počet a rozšíří pestrost probiotických mikroorganismů ve vašem těle. Základní potravinou probiotických mikroorganismů je vláknina Takže když zvýšíme příjem vlákniny, tak se nám automaticky zvýší příjem mikroorganismů v našich střevech. Vláknina do těla musí přicházet z různých zdrojů. Je hodně obsažena v ovoci, zelenině a v obilninách se slupkou. Na podporu střevních mikroorganismů je obzvláště vhodná hruška, brokolice, mrkev, lesní plody, ořechy a luštěniny. V lékárně si můžete koupit nerozpustnou vlákninu – psyllium.

Další vhodnou potravinou jsou kysané výrobky. Výborné je kyselé zelí (pozor na složení, zelí musí obsahovat jen zelí, sůl, kmín a vodu). Z mléčných výrobků je vhodný třeba kefír nebo jogurty vypěstované z jogurtových kultur. (Tyto výrobky musí být bez přidaného cukru a dalších aditiv).

 

A poslední, klíčová věc je nelikvidovat probiotické mikroorganismy špatnou stravou. Průmyslově zpracované potraviny bohaté na cukry, konzervanty a další aditiva nám mikrobiom ničí a nechává tam jen ty bakterie, které nechceme.

 

Pokud máte zájem, chcete zhubnout nebo být zdravější, můžeme se pobavit o vašem jídelníčku a zoptimalizovat ho. Stačí mi napsat v kontaktním formuláři.

 

14. 05. 2019

Komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Čtěte také:

Domácí a průmyslový makový závin

  Ne každý má chuť péct a vařit doma. Koupit vakuovaný závin a mít ho k dispozici do zásoby zní skvěle. Když si uvědomíte, o kolik více “sajrajtu” si dáte do těla, když si dáte kupovaný vakuovaný makový závin místo domácího, pravděpodobně konzumaci prefabrikátů alespoň trochu omezíte. Pro rychlé srovnání, na domácí makový závin potřebujete…

Zamyšlení o cigaretách - když chceš být nekuřákem

  Hrajete si s myšlenkou, že přestanete kouřit? Nebo jste to už několikrát zkoušeli a neúspěšně? Zbavit se závislosti na cigaretách je náročná věc. Nepůjde to bez důkladné přípravy a odhodlání. Pomocí následujícího článku se zamyslete o cigaretách, zmapujte své kuřácké návyky a zjistěte, jestli vážně chcete přestat. Tohle je první krok k nekuřáctví!  …

Rozhovor se mnou

Rozhovor pro server www.byzmag.cz, autorka článku je  Jana Albrechtová. Co vás k výživovému poradenství přivedlo? Vždy mě zajímalo zdraví a obecně zdravý životní styl a výživa k tomu patří. Je to jedna z věcí, kterou může každý z nás zlepšovat svůj zdravotní stav. Specializujete se na odvykání kouření. Na co se s klientem nejčastěji soustředíte? Co bývá pro vaše klienty největším…